Construccions ‘guaridores’

L’edifici Pallars, els espais hospitalaris polivalents pandèmics i un sistema per alertar de la corrosió del formigó rebran el premi ‘TOP3’ a la fira Construmat

L'edifici Pallars és una de les construccions premiades amb el 'TOP3' L'edifici Pallars és una de les construccions premiades amb el 'TOP3'

Sovint es parla dels edificis, les llars i les construccions com a espais per viure-hi, compartir experiències i transcendir. Més enllà d’aquests atributs, l’arquitectura actual ha incorporat conceptes com la sostenibilitat, el benestar i l’eficiència energètica. En aquests aspectes, ha posat el focus el certamen Construmat a l’hora d’implantar els premis ‘TOP3’. Amb l’objectiu de valorar la innovació en el sector de la construcció, Construmat ha creat el programa, a través del qual ha seleccionat tres iniciatives que han destacat per la seva singularitat en els camps de la sostenibilitat, la industrialització i la digitalització. Aquestes formaran part del programa del congrés, on tindran l’oportunitat de donar a conèixer els detalls dels seus projectes, les solucions aplicades i els resultats obtinguts.

L’edifici residencial de fusta més alt de Barcelona, els espais hospitalaris polivalents construïts a Catalunya durant la pandèmia i un sistema de sensors que alerta de la corrosió del formigó han estat seleccionats al TOP3 de Construmat. El programa  distingeix els tres projectes, que es presentaran en el marc del congrés que organitza el saló que se celebrarà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona del 23 al 25 de maig.

Construmat ha seleccionat tres iniciatives  per la seva singularitat en els camps de la sostenibilitat, la industrialització i la digitalització

El repte constructiu de la pandèmia

Així, en la categoria de sostenibilitat, s’ha seleccionat l’edifici Pallars, un bloc residencial de fusta, de set plantes i coberta, que actualment s’està construint al barri del Besòs i Maresme de Barcelona. Són 42 habitatges de lloguer social, impulsats per l’Institut Municipal d’Habitatge, en els quals s’apliquen tècniques per reduir l’impacte ambiental i el termini d’execució mitjançant fusta industrialitzada provinent de boscos sostenibles i l’ús majoritari de peces prefabricades.

Les cinc ampliacions temporals d’hospitals impulsades pel Servei Català de Salut durant la pandèmia, que van permetre augmentar la capacitat d’atenció mèdica en 490 llits, han estat reconeguts en la temàtica d’industrialització. En només 20 setmanes, i gràcies a l’ús de solucions constructives offsite i modulars, entre el setembre de 2020 i el febrer de 2021, es van aixecar nous espais annexos a l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Parc Sanitari Pere Virgili, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Moisés Broggi i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.

El programa TOP3 forma part de les activitats del certamen, que posarà el focus en la sostenibilitat

Monitorar la corrosió del formigó

El projecte distingit en matèria de digitalització ha recaigut en Corrochip, un sistema de monitoratge intel·ligent d’infraestructures estratègiques de formigó ideat per Witeklab i desenvolupat amb partners com Socotec, que ja s’ha instal·lat en infraestructures portuàries, fluvials i autopistes, entre d’altres.

Mitjançant sensors incrustats al formigó, aquesta tecnologia actua com a sentinella, detectant el moment en què s’inicia la corrosió i monitora en temps real l’estat de les armadures d’acer. Així, és possible analitzar el seu deteriorament amb un alt grau de fiabilitat i permet anticipar-se a situacions que comprometin la integritat de l’estructura, allargar-ne la vida útil, reduir els costos de manteniment i garantir la seguretat.

El programa TOP3 forma part de les activitats de Construmat que, del 23 al 25 de maig, celebrarà la seva 22a edició amb el focus posat en la sostenibilitat i amb la participació de més de 180 empreses i 300 marques que oferiran les seves novetats en productes i serveis per a una construcció més respectuosa amb el medi ambient.

Més informació
El ‘bon vivant’ de la fusta
Witeklab, el sensor intel·ligent per detectar el formigó ‘malalt’
Avui et destaquem
El més llegit