Les cooperatives agràries reclamen al Ministeri revertir les retallades

La FCAC adverteix que "la implantació d'agroambientals i la competitivitat podrien quedar terriblement afectades"

Les cooperatives agràries veuen perillós prolongar les retallades | Europa Press Les cooperatives agràries veuen perillós prolongar les retallades | Europa Press

 La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat al Ministeri d'Agricultura revertir la retallada del 74% del pressupost (uns 1.950 milions d'euros a l'Estat) aplicada en l'actual període de programació de la Política Agrària Comuna (PAC) i incrementar "ostensiblement" el cofinançament de les operacions de desenvolupament rural en la futura PAC. En cas contrari, les cooperatives adverteixen que "la implantació d'agroambientals i la competitivitat podrien quedar terriblement afectades per la falta de pressupost". La FCAC ha respòs així a les intencions expressades des del Ministeri de consolidar aquesta retalla durant el període 2023-2027.

Des de les cooperatives agràries consideren que es materialitza aquesta retallada pressupostària suposaria consolidar una mesura que el Ministeri va adoptar de forma excepcional en el període 2014-2020 i que, a Catalunya, va suposar passar de rebre 230 milions d'euros en el període 2007-2013 a percebre'n només 58 milions. Segons la FCAC, "aquest descens de 172 milions ha tingut i té un impacte rellevant", ja que representa més d'un 20% del total de la despesa pública (europea, estatal i catalana) programada per a desenvolupament rural. 

El vicepresident de la FCAC, Xavier Pié, ha assenyalat que la retallada del Govern espanyol al desenvolupament rural "ha tingut conseqüències molt tangibles a Catalunya", per exemple, "en la implantació de mesures agroambientals o en els ajuts que fomenten inversions per millorar la competitivitat de les explotacions, amb un percentatge d'ajut sensiblement inferior a l’habitual". "Seria inacceptable mantenir aquesta situació i, per això, el Ministeri ha de restablir la participació financera necessària per evitar el bloqueig d’accions estratègiques per al conjunt de la societat", ha afirmat Pié.

Des de les cooperatives consideren que aquesta reivindicació té encara més sentit en el context actual de la negociació de la PAC en què s'ha aprovat una reducció dels fons europeus per al desenvolupament rural (FEADER) del 6% en relació amb el període precedent.

En aquest sentit, la FCAC ha reclamat al Govern que defensi aquest plantejament davant del Govern de l'estat i també que, davant la disminució de pressupost europeu, prevegi un increment de la seva dotació per cofinançar aquestes mesures de desenvolupament rural i "evitar que el sector agroalimentari català quedi desatès en àmbits com ara la millora dels processos de transformació d'aliments, el suport a pràctiques de cultiu més respectuoses per al medi ambient o el foment de la qualitat o la innovació, entre molts altres".

Més informació
Agricultura convoca 28 milions en ajudes per millorar el sector
Agricultura dóna 1,1 milions d'euros a les confraries de pescadors
Avui et destaquem
El més llegit