CA | ES

El cost dels ERTO a Catalunya

La ministra de Treball xifra en 1.100 milions d'euros el cost mensual per a l'Estat espanyol dels més de 600.000 expedients presentats

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una roda de premsa a la Moncloa | ACN La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una roda de premsa a la Moncloa | ACN

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha xifrat en 1.100 milions d'euros el cost mensual per a l'Estat dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a Catalunya. Són aproximadament 820 milions d'euros en nòmines dels treballadors afectats, que reben la prestació d'atur, i 280 milions d'euros en cotitzacions a la Seguretat Social, de les quals les empreses queden exonerades. Díaz ho ha dit en una entrevista a la Cadena Ser, on ha destacat que tracten "d'esmorteir socialment al màxim" l'impacte de la crisi derivada del coronavirus, en una crisi que és una "gran desconeguda", ha apuntat.

Més info: ERTO, l'antídot contra una crisi com la del 2008?

A Catalunya, segons dades del Departament de Treball, s'havien registrat fins diumenge 83.553 ERTO que afecten 617.558 treballadors. En tan sols una setmana, el nombre d'ERTO a Catalunya s'ha incrementat en 16.387, mentre que la quantitat d'assalariats afectats ha crescut en gairebé 100.000 persones. Barcelona continua sent la demarcació que més expedients acumula, amb 60.379, i un total de 483.844 treballadors afectats.

En les últimes 24 hores, a Barcelona s'han registrat 429 nous expedients, mentre que la xifra de nous treballadors que s'han quedat temporalment sense feina s'ha incrementat en 3.099. A l'inici de la setmana, a la demarcació tot just sumava 48.262 ERTO que afectaven un total de 405.873 empleats.

D'altra banda, sobre la renda mínima garantida, Díaz ha dit que ho veu "possible". "La renda tirarà endavant", ha assegurat la ministra de Treball, que ha defensat que hi ha una "evidència absoluta" que és necessària i "imprescindible implantar-la". "Es farà", ha remarcat. Díaz ha dit que primer cal reorganitzar altres subsidis -també autonòmics- que hi ha disponibles actualment. "Estem posant totes les eines perquè no paguin els de sempre" i "protegir els vulnerables", ha destacat Díaz.

Els últims a presentar un ERTO han estat Europastry, que afectarà 412 treballadors dels més de 1.800 que té a tot l'Estat. Aquesta empresa que fabrica i distribueix pa i brioixeria ultracongelada té ubicats a Tarragona dos dels seus principals centres de producció: a Vallmoll i Sarral. La companyia, però, no especifica l'afectació a cada fàbrica. Amb tot, des d'Europastry es garanteix la continuïtat dels llocs de treball que formen part d'aquest expedient, així com una compensació per assegurar el 100% de la retribució. 

Més informació
Glovo planteja un ERTO per a prop del 40% de la plantilla de Barcelona
PortAventura presenta un nou ERTO per a 1.500 treballadors
Avui et destaquem
El més llegit