CA | ES

Crèdit de 10.192 milions d'euros per les extres de les pensions

El Govern espanyol transferirà fons a la Seguretat Social per poder fer front als pagament

La ministra de Seguretat Social, Fátima Báñez La ministra de Seguretat Social, Fátima Báñez

El Consell de Ministres ha aprovat un crèdit extraordinari de 10.192 milions d'euros que l'Estat transferirà a la Seguretat Social per poder fer front a les dues pagues extra de les pensions d'aquest any, per l'abonament de les quals també disposarà de diners del fons de reserva.

Així, per pagar l'extra d'estiu es faran servir 5.986 milions del préstec de l'Estat i 3.514 milions més del fons de reserva, sumant 9.500 milions d'euros, segons ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez.

Tots dos instruments de finançament, al costat dels recursos propis que el sistema obté de les cotitzacions socials, permetran fer front l'abonament el mes que ve dels 17.218 milions que sumen les dues pagues de juliol (ordinària i extraordinària) i la liquidació de l'IRPF que hi va associada.

Amb aquesta darrera dispoisició, el fons de reserva es redueix a 11.602,16 milions, equivalents a l'1,04 % del PIB, amb un valor de mercat valorat en 11.677 milions d'euros.

Báñez ha recordat que el crèdit de l'Estat -que estava previst als pressupostos de 2017 que ja han entrat en vigor- no reporta interessos i té una cancel·lació prevista de deu anys a partir de 2018.

La utilització de part del préstec té com a fi mantenir les reserves del fons sense haver de desinvertir actius, amb la penalització que això comportaria.

Sobre aquest tema, la ministra ha apuntat que els recursos que es prenen del fons corresponen al venciment natural d'actius i cupons durant el primer semestre de l'any.

"S'ha optat per combinar dos instruments finançadors per garantir el pagament puntual i complet de les pagues", ha dit Báñez, que ha afegit que el Govern ha de buscar els mecanismes per sufragar les necessitats del sistema, mentre l'ocupació per si solament no sigui suficient per cobrir-les.

Més informació
L’inviable sistema de pensions espanyol
La despesa en pensions assoleix un nou rècord a l'abril
Catalunya gasta en pensions 4.963 milions d'euros més del que ingressa
Avui et destaquem
El més llegit