Agents econòmics del Penedès aixequen la veu per combatre la crisi del territori

Entitats empresarials i socials del Penedès alerten de la pèrdua de competitivitat de la regió i la destrucció de llocs de feina

Els agents econòmics i socials del Penedès reclamen una aposta pel territori | Cedida Els agents econòmics i socials del Penedès reclamen una aposta pel territori | Cedida

Agents econòmics i socials de la vegueria del Penedès han aixecat la veu per reivindicar una aposta decidida pel seu territori per revertir la seva delicada situació econòmica i combatre els elevats índexs d'atur. La Federació Empresarial del Gran Penedès, la Unió Empresarial de l'Anoia i els sindicats UGT i Comissions Obreres han impulsat un manifest per reclamar un nou pla territorial que afavoreixi un creixement econòmic sostenible i igualitari. Aquesta regió està integrada per les comarques com el Baix i l'Alt Penedès, l'Anoia i el Garraf.

Més info: L'Anoia i el Penedès sumen forces per l'impuls de l'economia

"Les nostres comarques viuen una delicada situació econòmica i social que requereix una aposta valenta que permeti el desenvolupament del territori i millori les condicions de vida i l'activitat dels qui hi viuen i hi treballen", exposa el manifest. Per revertir aquesta realitat, agreujada per la Covid-19 i les darreres crisis econòmiques, demanen un treball conjunt amb les administracions per definir el Pla Territorial Parcial del Penedès, l'eina per la planificació i ordenació de la regió.

La pèrdua de competitivitat i d'indústria de qualitat i valor afegit, el creixement de l'atur (especialment entre dones, joves i majors de 45 anys) i les deficiències en infraestructures i telecomunicacions són alguns dels reptes que es marquen. L'objectiu final és crear un ecosistema econòmic que generi llocs de treball de qualitat i evitar acabar sent un territori dormitori on sigui difícil treballar.

Crear noves àrees industrials

Aquests agents econòmics i socials reivindiquen un pla que afavoreixi un creixement econòmic basat en la transició digital i ecològica i que permeti el desenvolupament de noves àrees industrials i empresarials. "Cal apostar decididament per impulsar l'activitat econòmica en aquest territori, fortament penalitzat per les darreres crisis econòmiques, i atreure noves empreses", assenyalen.

L'aposta per la indústria, apunten, ha de ser la base per sortir de l'actual crisi, així com l'aposta estratègica pel treball de qualitat. La millora de carreteres, xarxes ferroviàries i de subministraments energètics és també un pas imprescindible per assolir aquesta millora.

Avui et destaquem
El més llegit