Criteris ambientals i socials en l’adjudicació d’obres públiques

Infraestructures.cat, empresa pública de la Generalitat, vol incrementar fins al 50% el volum econòmic dels contractes amb clàusules ambientals l’any 2025

El túnel de Tresponts, inaugurat el novembre de 2021 | Cedida El túnel de Tresponts, inaugurat el novembre de 2021 | Cedida

El Consell d’Administració d’Infraestructures.cat, l’empresa pública de la Generalitat encarregada de l’execució de les obres del Govern i del manteniment dels seus equipaments públics, ha decidit introduir nous criteris ambientals i socials en els plecs de licitació dels projectes que gestiona. La finalitat és incloure mesures i objectius d’igualtat i inserció laboral, així com d’ambientals, de manera que puguin ser auditables en fase d’execució de les obres i que ajudin a conscienciar el sector sobre la necessitat de fer front al canvi climàtic.

Aquesta decisió s’emmarca en el Pla d’acció de compra pública verda de Catalunya 2022-2025, aprovat pel Govern el passat mes de març amb la finalitat d'augmentar, millorar i avançar en l'aplicació de criteris ambientals en els contractes públics, de manera que s'incrementi fins al 50% el volum econòmic de les licitacions que incloguin aquestes clàusules l'any 2025.

Els criteris ambientals són: la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (CO2 equivalent) en el transport de materials a l’obra; valorar el subministrament de materials amb declaració ambiental de producte (DAP) i valorar certificats concrets sobre explotació sostenible en la procedència de fusta i d’absència de productes volàtils a pintures. Per altra banda, els criteris socials valoraran les activitats subcontractades amb Centres especials de Treball o empreses d’inserció sociolaboral i entitats sense ànim de lucre per a la integració de persones amb risc d’exclusió, inscrits en els corresponents registres del departament competent en la matèria i amb entitats sense ànim de lucre per a la integració de persones amb risc d’exclusió.

Consum i producció responsable

El Consell d’Administració d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya ha acordat que, malgrat que hi poden haver adaptacions a cada plec on s’apliquin aquests criteris, es busca que siguin prou rellevants perquè tinguin incidència en les adjudicacions. Un dels aspectes serà la valoració del criteri de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

El Pla d’acció de compra pública verda 2022-2025 s'emmarca en l'Agenda 2030 a Catalunya, especialment en l'objectiu 12 de desenvolupament sostenible, que aposta pel consum i la producció responsables per mitigar el canvi climàtic

El Pla d’acció de compra pública verda 2022-2025 s'emmarca en l'Agenda 2030 a Catalunya, especialment en l'objectiu 12 de desenvolupament sostenible, que aposta pel consum i la producció responsables per mitigar el canvi climàtic i fer la transició cap a una economia circular i neutral en emissions de CO₂.

El text aprovat pel Govern el 22 de març establia diferents estratègies com ara el foment de la contractació ambiental sostenible, la incorporació de l'economia circular en la compra pública i la sensibilització i la formació dels compradors públics o òrgans contractants. En matèria de contractació, en el període 2018-2020, de mitjana, les adjudicacions que van incorporar clàusules ambientals van suposar un 40,6% de l'import total adjudicat. El propòsit és que s'incrementi fins al 50% el volum econòmic de les licitacions que incloguin aquestes clàusules l'any 2025.

Actualització del banc de preus

Infraestructures.cat ha decidit actualitzar el banc de preus que utilitza per elaborar els pressupostos de les seves licitacions. El motiu és adaptar-los d’acord amb l’augment generalitzat de cost que pateixen les matèries primeres arreu del món, ja des de l’any 2021, per preservar l’interès públic i garantir l’execució i la viabilitat dels projectes que adjudiqui Infraestructures.cat, tot evitant disfuncions en l’execució els contractes que puguin disminuir-ne la qualitat o fins i tot aturar-ne la prestació.

L’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC) ha aprovat augmentar un 12,24% el preu de referència de les edificacions i un 6,37% el de les obres civils i les infraestructures hidràuliques

Així, d’acord amb la variació certificada per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), el màxim òrgan de govern d’Infraestructures.cat ha aprovat augmentar un 12,24% el preu de referència de les edificacions i un 6,37% el de les obres civils i les infraestructures hidràuliques. A més,  com a novetat, i només en el cas dels cinc materials més afectats per aquesta variació de costos en l’àmbit internacional (siderúrgics, bituminosos, alumini, coure i fusta), Infraestructures.cat adoptarà el sistema d’actualització dinàmic de preus de l’ITC en el moment de tancament del projecte. Les noves referències s’aplicaran a tots aquells projectes que lliurin la maqueta a partir de l’1 de juny.

Aquesta és la segona revisió de preus que fa Infraestructures.cat en els darrers mesos. De fet, el passat octubre ja va acordar incrementar els preus de referència de les edificacions i de les obres civils i hidràuliques un 4,51% i un 4,50%, respectivament, amb data 1 de desembre del 2021. Aleshores, la pujada afectava materials com l’acer, el betum o la fusta i ara se sumen també d’altres com els siderúrgics, l’alumini o el coure. 

Més informació
Infraestructures.cat augmenta els preus de licitació per la inflació
Catalunya arrossega un dèficit d’inversió en infraestructures de 3.500 MEUR anuals
Avui et destaquem
El més llegit