CTecno: "Abans fèiem cotó, ara fem algorismes"

Més de 15.000 empreses tecnològiques donen feina a 111.600 treballadors a Catalunya segons el CTecno

David Ferrer, Jordi William Carnes i Lluís Gómez a la presentació del Baròmetre del del Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno) David Ferrer, Jordi William Carnes i Lluís Gómez a la presentació del Baròmetre del del Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno)

"Abans fèiem cotó, ara fem algorismes", és la reflexió del president del Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno), Jordi William Carnes, sobre el canvi de model econòmic que ha transformat Catalunya. Del tèxtil a la digitalització. Però clar que la mateixa sentència va seguida de dues qüestions: "Però sabem fer-los per als usos que ens demanen? Tindrem la gent que els podrà fer?".

Aquestes reflexions les ha fet durant la presentació de la desena edició del Baròmetre del Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno) 2018 al costat del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, David Ferrer; i el comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació, Lluís Gómez.

Les xifres del sector TIC

L'estudi, que William Carnes ha definit com una Radiografia que el sector es fa a si mateix", ha partit d'una enquesta a 1.025 empreses tecnològiques i ha conclòs que el 54,1% ha augmentat la seva facturació anual en 2017 i preveu fer-ho també en 2018 -en un 59,5%-, tendència que s'ha repetit en la generació de llocs de treball.

Més info: CTecno 10 anys de Baròmetre: culleres o bulldozers?

El baròmetre conclou que, a Barcelona, les empreses tecnològiques donen feina a 54.039 empleats -el 5% del total de la població ocupada-, i, a Catalunya, el nombre de treballadors del sector ha crescut el 35% en els últims tres anys, mentre que les empreses ho han fet en un 17% més en aquest mateix període. "S'està produint una situació de clara expansió en el sector", ha raonat William Carnes.

Per la seva banda, Ferrer ha subratllat que "Catalunya i Barcelona són llocs en els quals l'atracció per invertir i establir hubs digitals és una tendència que s'està accelerant" i ha coincidit amb William Carnes en què una de les dificultats per mantenir-la serà generar i trobar perfils per a aquestes companyies, per la qual cosa ha destacat que el compromís del Govern i ho ha exemplificat amb la recentment creació de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Els reptes

La fundació ha destacat que les empreses tecnològiques que operen a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, territori en el qual han remarcat que es troba el 80% de l'activitat d'aquest tipus de companyies a Catalunya, s'enfrontaran a diversos reptes, sobretot crear talent i retenir-lo i potenciar la presència de les dones en el sector.

Les empreses TIC han d'abordar com s'inclou a les dones en aquest sector, incidint no solament en la seva formació universitària sinó també en les etapes educatives anteriors: "Estem perdent el 50% de la força laboral", ha ressaltat el president de CTecno, ja que, segons l'informe, les dones solament representen el 21% dels empleats en aquestes companyies.

Pel que fa a la retenció de talent, ha agregat que en el sector es pot acabar produint una pressió per augmentar els salaris dels seus professionals, per continuar captant-los, i ha aventurat que es podria acabar arribant a una "bombolla" com la que es va produir abans de la crisi econòmica entre els treballadors de la construcció. "Si tens talent, en el tema salarial, hi haurà un debat no menor", ha reblat.

En aquest sentit, la digitalització de la demanda també és un focus de turbulències. El teixit productiu també demanda aquest tipus de professionals, el 34,4% de les empreses treballen amb un alt grau de digitalització, de manera que també seran captadors d'aquest tipus d'empleats i, per tant, rivals a l'hora de contractar.

El debat sobre les contradiccions que es poden derivar del fet que les empreses s'instaurin a la capital però la riquesa que generen no es quedi al territori també ha aparegut durant la jornada. Segons el cap del CTecno, "El debat fiscal és, sobretot, entre Europa i els Estats Units, i és que apliquem conceptes del segle XIX a plantejaments empresarials del segle XXI".

William Carnes ha sostingut que s'ha d'impulsar la col·laboració entre agents privats i afavorir la cultura col·laborativa, després que ja hi hagi més tradició en la qual es produeix entre els públics o els públics i els privats.

Un sector gran, però fragmentat

Per la seva banda, Gómez ha exposat el Mobile World Congress (MWC) i l'aposta de Barcelona amb el 5G, que es va evidenciar el dimecres amb la ratificació del patronat de la Fundació Barcelona Mobile World Capital del projecte de convertir la ciutat a la capital europea de la tecnologia 5G, com a mostres de la preparació de l'urbs per a la revolució tecnològica.

No obstant això ha insistit en la necessitat "d'humanitzar" la tecnologia perquè aquesta sigui útil per als ciutadans.

"Hem de veure com aprofitem el fet que Catalunya i Barcelona estiguin esdevenint un hub tecnològic al sud d'Europa. El nombre de persones vinculades al sector tecnològic ja és més gran que el del sector de l'automòbil", ha dit. La diferència és, però, que el sector del motor compta amb grans empreses com Seat o Nissan, mentre que el TIC el conformen, bàsicament, pimes.

Avui et destaquem
El més llegit