La ciberseguretat s'investiga a Catalunya

Neix el Cybercat que és el primer centre de recerca interuniversitària en seguretat informàtica i protecció de dades de Catalunya

Cybercat és un centre d'investigació de dades format per sis universitats catalanes | Cedida Cybercat és un centre d'investigació de dades format per sis universitats catalanes | Cedida

La ciberseguretat s'ha convertit en una prioritat social amb el pas del temps. En els darrers anys els atacs informàtics i els robatoris de dades personals no paren de créixer i les empreses són conscients que la seguretat és molt important per a la seva reputació. També creix el nombre de feines i la demanda d’experts en aquest àmbit. En aquest context, s'ha presentat aquest dimarts el Cybercat que és el nou centre de recerca en ciberseguretat de Catalunya

Més info: Els perfils IT més demandats

Més concretament, el centre està format per sis universitats: Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat de Lleida (UdL), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Tot plegat, acompanyat pels grups de recerca catalans que treballen en tecnologies de seguretat i de privadesa de la informació de la mà d'un centenar d’investigadors.

Els seus objectius són aconseguir finançament, impulsar la seva visibilitat i esdevenir interlocutors de la indústria i del govern en qualitat de centre de referència a escala nacional i internacional. Alhora, també vol formalitzar i aprofundir la col·laboració en programes de doctorat i reforçar i estendre la formació d’alt nivell en aquests àmbits, tot consolidant i estrenyent les relacions de recerca existents entre les universitats catalanes participants.

Mobilitat i ciutadania

Els investigadors que formen part d’aquests grups de recerca ja treballen en articles científics conjunts, en projectes de recerca multilaterals i en codirecció de tesis, entre d'altres. Una vegada formalitzat el centre, s'assegura que s’intensificaran aquestes relacions.

Entre les diferents iniciatives, destaquen tots aquells projectes que tenen a veure amb les smart citiespel que fa sobretot a mobilitat de trànsit i participació ciutadana. També és remarcable la criptografia i l'anonimització de dades, orientades a la creació de tecnologies que satisfacin els requisits del nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, que entrarà en vigor a finals d’aquest mes de maig.

Més info: Com canvia el Reglament General de Protecció de Dades?

Des de bon començament, dues idees principals abanderen la recerca del Cybercat: minimitzar la informació que es recapta de l’usuari per conciliar la seguretat i la privadesa i dissenyar protocols de seguretat que siguin beneficiosos per a totes les parts, per tal que cap dels participants estigui temptat de desviar-se’n.

Més informació
Els 10 errors de ciberseguretat típics de les pimes
Young IT Girls, les noies TIC fan soroll
John McAfee, de la ciberseguretat a l’estafa mèdica i la vida de fugitiu
Avui et destaquem
El més llegit