El Davos de Ganyet

El col·laborador de VIA Empresa narra com a espectador d'excepció la jornada inaugural del World Economic Forum en què Catalunya ja és protagonista indiscutible

La neu ha marcat la jornada, dificultant l'accés a la ciutat de Davos | Creative Commons Flickr La neu ha marcat la jornada, dificultant l'accés a la ciutat de Davos | Creative Commons Flickr

"Som notícia. Tothom pregunta, fins i tot els cambrers. Tots saben que tenim el President a l'exili", explica Josep M. Ganyet des de l'altra banda del telèfon. Una conversa mitjançant FaceTime ens permet conèixer de primera mà les seves impressions sobre la jornada inaugural del Fòrum Econòmic Mundial (WEF), en què participa donant suport tecnològic, "la meva feina em permet accedir-hi i viure uns continguts al·lucinants", explica.

El lema del WEF, Creant un futur compartit en un món fracturat, ja avançava que la situació política a Catalunya seria un tema destacat. I és el que aquest dilluns ha passat. Explica Ganyet que en la conferència de premsa, que oferien membres del Fons Monetari Internacional amb la seva presidenta, Christine Lagarde al capdavant, la corresponsal de El País Alicia González (al vídeo, minut 21:11) ha preguntat per què havien rebaixat a la baixa les previsions de creixement d'Espanya, "i la resposta ha estat la situació política, directament per Catalunya. Des del minut zero estem en boca de tots", apunta Ganyet. Catalunya "planeja" a la ciutat suïssa en una nova edició del WEF en què "Espanya envia, fins i tot, al seu rei". Per a l'etnògraf digital, el fet que Espanya i Catalunya surtin al Global Risk Report 2018 ja és "un toc d'atenció".

Però a banda de Catalunya, la neu també ha estat un dels temes del dia, ja que ha dificultat les comunicacions entre la ciutat de Davos i Zuric, on arriben la majoria dels participants. "L'inici del fòrum l'han ajornat mitja hora perquè es triga des de Zuric fins aquí unes quatre hores per la neu i els congressistes tenen dificultats en arribar", explica el nostre col·laborador. Literalment, "s'ha de treure la neu a palades" per sortir de casa.

Tot i que la política i la meteorologia tenen espai a Davos, els grans reptes als quals ens enfrontem són els temes de valor del Fòrum, com explica Ganyet. "El Fòrum ha presentat tres iniciatives, Global Network of centers for 4th Industral Revolution, Global Cybersecurity Uplinked (Accelerator). A més, se celebren sessions petites en què "es parla d'un món fracturat i de l'esperit de Davos, que implica el respecte per la diferència i els drets humans, una inspiració per a la següent generació".

Premis i premiats 

La tarda ha acollit la celebració dels Crystal Awards que premien destacats artistes que demostren un compromís exemplar per millorar el món. Enguany els guardonats són l'actriu Cate Blanchett, el cantant Sir Elton John i l'actor Shah Rukh Khan. Blanchett ha estat guardonada per la seva tasca d'ajuda als refugiats i l'actor de Bollywood per l'ONG Meer Foundation, que ajuda a dones atacades amb àcid, "ha fet una reflexió molt interessant sobre la bellesa dels actors i la dignitat de les dones, una reflexió emotiva.

Recepció a Shah Rukh Khan i Cate Blanchet | Creative Commons Flickr
Recepció a Shah Rukh Khan i Cate Blanchet | Creative Commons Flickr 

I, per últim, Elton John "qui ha dit literalment que 'vaig ser una mala persona durant molt de temps fins que vaig començar a ajudar a gent amb sida. Segons ha explicat, quan vam perdre la vergonya, és quan vam començar a guanyar, la clau és treballar amb la ciència i tractar la gent amb respecte i d'igual a igual".

 

"Ah!, i la gent no coneix que existeix l'Open Forum, un auditori obert a la gent, que pot entrar qui vulgui per escoltar els gurús de la ciència i la tecnologia. Hi ha sessions molt interessants, més enllà del Trump, com aquella en què es parla de la cultura de la selfie, per exemple". A més, Ganyet ens recorda que les sessions es poden seguir a Twitter live, Periscope, Facebook live, Youtube live i des de la pàgina oficial del WEF, com es veu en els enllaços següents.

Més informació
Davos arrenca, per primera vegada presidit per dones
Davos: guia pràctica per arreglar el món
Avui et destaquem
El més llegit