Al debat econòmic!

Les propostes econòmiques dels candidats a la presidència al Barça

Més que un debat a la Cambra. | Cedida Més que un debat a la Cambra. | Cedida

Les tres candidatures a la presidència blaugrana han debatut a la Cambra de Comerç de Barcelona sobre la situació econòmica del Club i la recepta que proposa cadascuna d'aquestes té per revertir la situació. Sota la moderació de Marta Bosch, les candidatures -Toni Freixa, Víctor Font i Jaume Giró en representació del candidat Laporta- han explicat com abordarien els principals temes que afecten l'economia del Club: fer front a la situació d'emergència actual; el Barça Innovation Hub; la Marca Barça i l'Espai Barça. També han parlat de la presència femenina al Club, tema que a priori sembla més propi de l'àmbit social i de model Club i amb una importància suficient per no dependre dels resultats econòmics futurs, condició que posen, directament o indirecta, totes tres candidatures.

El punt de partida ha estat la situació del deute i que desborda la capacitat del Club per fer-li front en els terminis que té compromesos, atès el seu volum -1173 milions d'euros, 760 a curt termini- i a la facturació prevista -el Club va pressupostar 800 milions i les tres candidatures estimen que estarà per sota de 700. Per a totes tres candidatures, la recepta és la mateixa, refinançament del deute i reducció de les depeses del Club.

Giró s'ha diferenciat de la resta a l'emfatitzar que la reducció de despeses "ha d'afectar a totes les despeses", deixant molt clar que han d'afectar a la massa salarial dels esportistes professionals i les despeses operatives del Club; també ha volgut puntualitzar que en termes de refinançament es podrà fer únicament amb el deute bancari a curt i aquest és de poc més de 200 milions d'euros, posant en dubte que els creditors dels 500 milions restants vulguin refinançar res.

Més info: Laporta: "Reflotarem l'economia del Barça"

Una altra subtilesa: Freixa ha volgut emfatitzar que la millor recepta per superar la crisi econòmica és cuidar el model esportiu i tornar a la filosofia fundacional del cruyffisme, i que la millor política econòmica és triar al millor director esportiu, defensant la seva elecció de Lluís Carreras.

Sobre el Barcelona Innovation Hub, ni Font ni Giró el veuen com una font d'ingressos important en el futur. Freixa, al contrari, vol ampliar el concepte als camps de la formació i la investigació, encara que sense deixar massa clar si per la seva candidatura es tracta d'un element important en l'esquema del model de negoci del Club.

En qualsevol cas, hi ha hagut consens en què és un element imprescindible per la imatge del Barça. Una última cosa d'aquest apartat: Font ha parlat d'involucrar al club en el sector del sport tech, fent-lo un referent sectorial del sud d'Europa; és una pista sobre el misteriós CEO amb el qual ha arribat a un acord i que ara treballa al sector tecnològic dels Estats Units?

Més info: Font: "El CEO del Barça ha de ser català, culer i del món de la tecnologia"

Un altre tema de debat ha estat la internacionalització de la marca Barça. I aquí ha lluït sobretot la proposta de la candidatura de Laporta: els Barça Experience Center; Jaume Giró ha explicat en què consisteix la proposta: espais de barcelonisme al centre de les principals ciutats del món, on es combinaria restaurant, botiga, oficina de representació corporativa, espai pel gaming i la visualització socialitzada dels partits del Barça. Ha explicat que el projecte es finançaria a partir dels patrocinadors actuals, sense més detall. Les intervencions dels altres dos candidats no han sortit del tòpic ja sabut del "ja som un Club internacionalitzat", "tenim 400 milions de simpatitzants que hem de monetitzar".

L'últim tema abordat ha estat l'Espai Barça, on hi ha hagut consens en un parell de conceptes generals, urgència per executar-lo i Goldman Sachs, i desacord amb el Title Rights: a favor les candidatures de Laporta i Font, en contra la candidatura de Freixa.

També s'ha parlat d'esport femení -ja hem dit que ha entrat amb calçador a un espai on s'havia de parlar d'economia- mostrant-se tots d'acord en el fet que s'ha de potenciar l'esport professional femení, si bé és cert que ha estat més entusiasta Feixa que Giró i Font que han puntualitzat que s'ha de tornar a l'equilibri pressupostari abans d'abordar el desenvolupament de l'esport femení en l'àmbit de les seccions professionals.

Resumint, un debat més aviat avorrit i fluix, possiblement pel temps disponible, només 50 minuts, el format "pregunta sobre un tema econòmic central" i la resposta dels tres participants en el debat semblava a priori, encertat. Potser es podria haver repreguntat sobre alguna resposta que ha semblat una mica genèrica, però, com deia, el temps disponible no donava per a massa. La campanya oficial està a punt de començar -si senyors, després de dos mesos encara estem de precampanya- i és d'esperar que les grans propostes de cada candidatura acabin per sortir l'última setmana.

Hagués estat bé que Freixa hagués explicat d'on sortiran els diners per fitxar a Mbappé i Håland (va dir fa un parell de dies que es podia fitxar a tots dos), o que Font donés detall del timing que el seu equip té previst per a l'execució de l'Espai Barça, quan explica que pensa fer amb el projecte dóna la impressió que ens esperen deu anys més de projecte. I que Giró expliqués que costa cada Barça Experience Centre i com els pagaran, hagués estat un detall.

En fi, potser tenim més sort al proper debat.

Més informació
El Barça més econòmic de Freixa
Avui et destaquem
El més llegit