L'Estat suspèn els objectius de dèficit fins el 2022

Hisenda anuncia que permetrà que els ajuntaments gastin tots els seus romanents durant el 2020 i el 2021

La portaveu del Govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | ACN La portaveu del Govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | ACN

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres que l'Estat suspèn les regles fiscals i els objectius de dèficit de manera extraordinària per al 2020 i 2021 per al conjunt de les administracions, una mesura que es plasmarà durant els propers dies al Consell de Ministres quan s'aprovi el sostre de despesa i es presenti la previsió de dèficit del 2020 i 2021 i el desglossament per sectors. Segons Montero, aquesta suspensió permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar tots els seus romanents durant els anys 2020 i 2021, "una bona notícia per a les entitats locals perquè no hi havia motiu perquè els ajuntaments tinguessin diners al banc i no els poguessin utilitzar".

Montero ha comparegut en roda de premsa per anunciar la mesura recordant que la UE ha posat a disposició dels estats mesures d'endeutament i fons per plantar cara a la pandèmia i al mes de setembre ha confirmat que la clàusula de salvaguarda es manté al 2021. Per tant, ha dit, Europa ha establert una suspensió de les regles fiscals per al 2020 i 2021, "fet que suposa un parèntesi al pacte d'estabilitat".

La ministra ha afirmat que la suspensió de les regles fiscals és "una decisió sense precedents perquè les administracions posin la totalitat dels recursos al servei dels ciutadans" que "atorga flexibilitat fiscal per mantenir polítiques socials i d'estímul econòmic que no deixin ningú enrere". "El moment econòmic i la indicació de les autoritats europees recomanen a Espanya que se suspenguin les regles fiscals per construir uns pressupostos que permetin afrontar les necessitats dels ciutadans i no dificultin la recuperació econòmica".

La mesura és una bona notícia per als ajuntaments. Segons Montero, la suspensió de la regla fiscal permetrà que els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents durant l'any 2020 i 2021, els dos exercicis, sense "cap tipus de limitació". Montero sosté que l'Executiu espanyol aprovarà un nou reial decret que suspèn "gran part" de les qüestions de l'anterior decret llei i podran gastar els romanents i, a més, inclourà mesures per als ajuntaments que no tenen romanents.

Més informació
Hisenda suspèn la regla de despesa per als ajuntaments
El dèficit d'inversions de l'Estat resta un 9,8% al PIB català
Avui et destaquem
El més llegit