El dèficit fiscal català supera els 20.000 milions d’euros

Segons una estimació de la Generalitat, Catalunya va aportar en l’exercici de 2019 el 19,6% dels ingressos de l’Estat mentre que només en va rebre d’aquest el 13,4% de la despesa total

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró | ACN El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró | ACN

El dèficit fiscal català continua creixent i, en l’exercici de 2019, es va disparar fins els 20.196 milions d’euros, segons les estimacions que ha fet públiques aquest dijous el conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró.

D’entrada, els tècnics del Departament d’Economia i Hisenda han precisat que es tracta d’una “estimació” perquè, des de 2016, el govern central no aporta les dades necessàries per calcular les balances fiscals. Les dades s’han obtingut de l’anàlisi d’elements com les inversions de l’Estat o les despeses de la Seguretat Social.

María Jesús Montero, ministra d’Hisenda, va descartar el maig passat publicar les balances fiscals per considerar que fomenten l’enfrontament entre comunitats autònomes.

Segons l’estimació de la Generalitat, la balança fiscal de Catalunya en l’exercici de 2019, abans de la pandèmia,  situa el dèficit en el 8,5% del PIB català. Apunten que Catalunya va aportar el 2019 el 19,6% dels ingressos de l’Estat (63.916 milions d’euros), mentre que només va rebre el 13,4% de la despesa total (43.721 milions d’euros).

El dèficit fiscal català passa del 8% del PIB el 2016 al 8,5% el 2019

D’acord amb aquestes dades, el dèficit fiscal català s’ha elevat respecte els 17.049 milions euros de 2016, l’últim exercici del qual es van publicar les balances, un import que aleshores suposava un 8% del PIB.

Jaume Giró ha relacionat la situació de les balances fiscals amb els dèficits d’execució d’infraestructures a Catalunya (el 37,7%) i amb l’actual model de finançament autonòmic. “Queda clar que el maltractament econòmic és sistemàtic, endèmic i deslleial", ha afirmat el conseller.

Ha posat en dubte que, en el que queda de legislatura, s’abordi la reforma del finançament autonòmic, tot i que es va mostrar “obert” a escoltar propostes.

 

Més informació
El dèficit de balances fiscals (i III). On caldria que féssim atenció?
El dèficit de balances fiscals (II). Depèn on s’emprin els diners
El dèficit de balances fiscals (I). Quan l’enemic és a casa
Avui et destaquem
El més llegit