La desaparició del petit inversor i "l'estigmatització" del propietari marquen el mercat immobiliari

Amat Immobiliaris destaca que l'activitat immobiliària es va mantenir durant el 2021, però alerta de riscos per al futur

 | iStock | iStock

"De crisis n'hem tingut moltes, aquesta en serà una altra i ens hem d'adaptar". És una de les reflexions del director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes, durant la presentació dels resultats sobre el mercat immobiliari del 2021. Les regulacions del preu del lloguer, la falta d'oferta i les efectes agreujats per la Guerra a Ucraïna com el cost de l'energia o dels materials de construcción són factors  que incidiran en el sector en els pròxims mesos.

Tot i la incertesa existent sobre el futur, les dades de 2021 indiquen una "molt bona activitat" del mercat residencial. "Aquella por que el repunt d'actividad postconfinament es desinflés ràpidament no s'ha materialitzat", ha indicat Homedes. Les operacions de lloguer han augmentat, com també ho ha fet la venda de segona mà. Els preus s'estan contenint i no es preveuen grans variacions en els pròxims mesos. Són les conclusions d'Amat Immobiliaris a partir de la seva activitat, centrada especialment a Barcelona i municipis com Sant Cugat o Sant Just Desvern.

Homedes: "Barcelona segueix sent poc atractiva"

La principal preocupació és la "falta d'oferta" en el mercat de lloguer i de venda. En obra nova, els motius assenyalats són la falta de sòl, la incertesa sobre els costos de construcció i la nova tendència del Built to Rent (noves promocions destinades al lloguer). "Si no s'agilitza la generació de sòl, hi haurà escassetat", ha advertit Homedes, que ha lamentat la "lentitud" burocràtica de les administracions. A més, el director general d'Amat Immobiliaris ha assegurat que "Barcelona segueix sent poc atractiva" per l'obligació de destinar el 30% de les noves promocions a habitatges socials. 

Un fenomen que han experimentat és la "desaparició" del petit inversor en la compra d'habitatges. Homedes ha explicat que pràcticament ja no hi ha casos de persones que decideixen comprar un immoble, com a forma d'estalvi, per llogar-lo. Segons el director general, la regulació del preu del lloguer i "l'estigmatització constant" dels propietaris per part dels poders mediàtics i polítics són dos factors que hi han influït. "Si no s'incentiva als propietaris a posar l'habitatge en lloguer, hi ha gent que quedarà fora del mercat", alerta.

Una de les crítiques d'Homedes fa referència al concepte de gran tenidor, situat a partir dels deu habitatges. "Pensar que algú amb 10 propietats pot influir en el mercat és absurd", ha sentenciat. 

El Tribunal Constitucional i la "contenció absoluta"

Segons Amat, des de que va entrar en vigor la regulació del preu del lloguer han detectat propietaris que han optat per vendre el pis: "Detectem de forma constant la venda de pisos que estaven en lloguer". "Per un mateix pis, ara competeix més gent. Això exclou els més vulnerables, perquè els propietaris prefereixen els perfils més solvents. Si no hi ha pisos per llogar, no es facilitarà l'accés", afegeix.

Homedes: "Necessitem contenció absoluta"

Per Homedes, la regulació del lloguer el que ha fet és evitar una major reducció dels preus i "espantar" els propietaris: "Ha frenat la baixada de preus, el mercat estava per sota dels límits que es van marcar". Tot i això, ara que el Tribunal Constitucional ha tumbat part de la llei catalana, no creuen que s'hagi de traduir en un augment de rendes. "Necessitem contenció absoluta", ha emfatitzat Homedes, recalcant que l'increment de l'energia i un IPC disparat pot posar en dificultats l'economia de moltes famílies. 

El mercat rus, eliminat

Una de les previsions d'Amat Immobiliaris pels pròxims mesos era la recuperació i el creixement dels inversors estrangers. La guerra a Ucraïna ho posa en dubte i, per ara, ja s'ha eliminat el mercat rus. La incògnita és total. 

Una tendència que estan detectant és l'augment de noves promocions enfocades al Built to Rent. Els motius són diversos i un d'ells és que ofereix més simplicitat vendre un bloc a un únic inversor que buscar desenes de propietaris. Tot i això, no consideren que aquestes projectes puguin resoldre la falta de pisos de lloguer a l'àrea metropolitana. A més, Homedes ha apuntat que les iniciatives en marxa estan destinades a preus de lloguer elevats, cosa que veu deslligat de la realitat social actual. 

500.000 euros

Guifré Homedes ha detallat que la tendència de buscar habitatges amb més llum, terrasses o jardins s'està mantenint, després d'esclatar amb el confinament. Pel que fa a la compra d'habitatges, Amat ha experimentat un creixement superior en els immobles amb més de 500.000 euros de valor. "Durant aquesta crisi de la covid hi ha gent que li ha anat molt bé i a altres que li ha anat malament. Ha sigut dual", ha argumentat. A Barcelona, amb una mitjana de 4.700 euros per metre quadrat en la segona mà, s'ha arribat fins als 7.100 euros a la zona de Diagonal Mar. 

Pel que fa al lloguer, la mitjana en els pisos gestionats per Amat a Barcelona se situa en els 1.159 euros mensuals. 

Els reptes del futur

Una de les preocupacions d'Amat Immobiliaris és "l'envelliment" del parc immobiliari, que afecta especialment l'eficiència energètica. Amb el preu dels subministraments disparat, serà un factor que cada vegada es tindrà més en compte. Per això, reclamen que no es perdi "l'oportunitat única" que poden suposar els fons europeus de recuperació per la rehabilitació d'habitatges. 

Avui et destaquem
El més llegit