El deute públic s'enfila fins a màxims històrics

El deute de les administracions públiques de l'Estat s'eleva el segon trimestre fins els 1.290.657 milions d'euros, el 98,9% del PIB

El deute de les administracions territorials també s'ha incrementat en l'últim any, un 2,9% | iStock El deute de les administracions territorials també s'ha incrementat en l'últim any, un 2,9% | iStock

El deute del conjunt de les administracions públiques ha pujat el segon trimestre fins a un màxim històric d'1.290.657 milions d'euros, el 98,9% del PIB, motiu pel qual ha augmentat en termes absoluts un 5,4% respecte al trimestre anterior, amb 66.088 milions d'euros més a causa de la crisi sanitària, i s'ha incrementat un 6,9% en relació amb el mateix trimestre de l'any passat, amb 83.223 milions més, segons les dades del Banc d'Espanya.

D'aquesta manera, el deute públic ha marcat un màxim històric el segon trimestre, afectat fins el 21 de juny per les diferents mesures de restricció de mobilitat a causa l'estat d'alarma que es va decretar per la crisi del coronavirus.

En conseqüència, la ràtio de deute públic sobre el PIB ha augmentat al 110,1%, la qual cosa suposa un 11,1% més respecte a la ràtio del primer trimestre (99%), i també representa el nivell històric més alt. A nivell interanual, la ràtio de deute públic s'enfila a 11,7 punts percentuals.

El Govern espanyol augura una ràtio de deute públic del 115,5% del PIB aquest any, encara que previsiblement es revisarà a l'alça en el nou quadre macroeconòmic, després que el Tresor revisés al maig el seu programa de finançament i elevés les seves previsions d'emissions en 100.000 milions.

Per administracions, el deute públic s'ha incrementat en totes entre els mesos d'abril i juny d'aquest any, amb màxims històrics, excepte en el cas de les corporacions locals.

Més informació
Gay de Liébana i el maleït ball del dèficit públic
Alerta FMI: Espanya serà el país europeu amb més dèficit el 2020 i el 2021
Avui et destaquem
El més llegit