El deute públic espanyol es dispara fins al 125,3% del PIB

La crisi de la covid-19 ha generat un creixement de prop del 14% en el passiu en termes interanuals

La vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño | ACN La vicepresidenta segona i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño | ACN

El deute públic de l’Estat durant el primer trimestre de 2021 creix fins als 1,393 bilions d’euros, una xifra rècord que suposa el 125,3% del Producte Interior Brut espanyol, vuit punts percentuals més que durant el primer trimestre de l’any passat. Aquest increment, un 13,7% respecte del mateix període del 2020, respon en la seva majoria a l’increment de l’endeutament de l’administració central a causa de les despeses provocades per la pandèmia

Del total del deute de l’Estat, l’administració central aporta 1,21 bilions d’euros, un augment de l’11,1% en termes interanuals. L’endeutament de les comunitats autònomes arriba fins als 307.000 milions d’euros, el que suposa un increment del 3% respecte del primer trimestre de 2020. Els ajuntaments, per la seva banda, han reduït el deute durant el darrer any en un 3%, fins a situar-se en els 22.000 milions d’euros. 

A banda de les administracions, els principals augments del deute s’han produït en la Seguretat Social, amb un increment interanual del 55,1%. Organismes com el Banc Financer d’Estalvis, el FROB o el Fons d’Amortització del Dèficit Elèctric, agrupats sota la categoria ‘altres unitats de l’administració central’, registren un deute de més de 57.000 milions d’euros, un 125% més que entre gener i març de 2020. 

Segons el Ministeri d’Economia, la ràtio deute/PIB s’anirà ajustant a la baixa al llarg de l’any. El mes de març, afirmen, és un període amb una ràtio més elevada per les emissions del primer trimestre, que solen ser més intenses. Les previsions del ministeri apunten a una reducció a finals d’any de més de sis punts que deixaria el deute en un 119,5% del PIB.

Més informació
El Banc d'Espanya rebaixa al 6% la previsió de creixement per al 2021
El deute públic s'enfila al 117,1% del PIB espanyol
Avui et destaquem
El més llegit