Les dones treballen 1,1 hores més al dia que els homes

Elles s'encarreguen del 67% de la producció no remunerada i només realitzen el 39% de la producció del mercat espanyol

Les dones carreguen amb les feines no remunerades més que els homes Les dones carreguen amb les feines no remunerades més que els homes

Les dones entre els 21 i els 65 anys treballen 1,1 hores més al dia que els homes a Espanya, encara que majoritàriament ho fan en activitats per les quals no perceben cap retribució i estan fora de la protecció que suposa tenir una ocupació remunerada.

Així ho conclou l'estudi Dones i homes, consum i producció al llarg de la vida. Una relació desigual, liderat per Elisenda Rentería del Centre d'Estudis Demogràfics i divulgat per l'Observatori Social de La Caixa.

També han participat en el treball els investigadors Rosario Scandurra, Guadalupe Soto i Concepció Patxot, els qui han avaluat de forma pionera la relació desigual existent a nivell de treball per franges d'edats.

L'autora ha subratllat que la situació d'Espanya és similar a la de països del sud d'Europa com Itàlia, en els quals la incorporació al mercat laboral de les dones no ha anat acompanyada d'una reducció de l'activitat en la cura de menors i majors i tasques a la llar de les dones i un augment de les dels homes en l'àmbit privat.

Renteria ho ha atribuït a "qüestions culturals i institucionals" i falta de mesures públiques relacionades amb les baixes de maternitat, que no són suficientment llargues, ha comentat.

Segons els investigadors, la citada desigualtat podria ser una de les conseqüències del "escàs desenvolupament a Espanya de la provisió pública de serveis de cura infantil i de cures a llarg termini en situació de dependència".

"El nostre país ha experimentat un ràpid i important canvi cap a un model econòmic de doble guany, en el qual els dos membres de la parella treballen jornades completes", cita l'estudi, que apunta que, no obstant això, els ingressos laborals femenins es redueixen significativament en tenir fills.

Ha posat com a exemple els països escandinaus, i ha explicat que a França i Anglaterra es donen situacions d'igualtat, perquè les dones quan tenen fills es desmarquen de la vida laboral.

A Espanya, les dones no poden permetre's deixar el treball perquè es tracta també d'un mitjà de tirar endavant econòmicament l'unitat familiar, ha observat la investigadora.

67% de la producció no remunerada

Les dones realitzen solament un 39% de tota la producció de mercat a Espanya, si bé s'encarreguen del 67% de la producció no remunerada, sobretot relacionada amb el treball domèstic, cuidat dels nens i familiars dependents.

El col·lectiu femení realitza activitats no remunerades pràcticament al llarg de tota la seva vida adulta, mentre que els homes ho fan entre els 30 i els 50 anys, que sol coincidir amb el moment de la vida en què són pares de nens petits.

Repensar polítiques públiques

Els resultats posen de manifest la importància que tenen les cures i les activitats no remunerades en el benestar de les persones, així com la necessitat de repensar el sistema de polítiques públiques i socials amb la finalitat de reduir els costos de conciliar la vida familiar amb el treball.

Per dur a terme l'estudi han incorporat a la metodologia d'avaluació de Comptes nacionals de transferències (National Transfer Accounts, NTA) -que permet construir perfils per edat de consum, producció de mercat i transferències públiques i privades- l'Enquesta d'Ocupació del Temps (EET) realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Més informació
La recuperació s'oblida de les directives
Les dones ocupen el 35% d'alts càrrecs en empreses de la UE
El sector públic català paga un 26% menys a les empleades
Avui et destaquem
El més llegit