Dos homes i un destí 'made in' USA

Trump i Biden volen reactivar l'economia, però d'una forma "radicalment diferent"

Donald Trump és el president dels Estats Units. | EP Donald Trump és el president dels Estats Units. | EP

Aquest dimarts s'han celebrat les eleccions a Estats Units. Durant tot el dia han estat oberts els col·legis electorals per a què tots els estatunidencs anéssin a votar. Aquest dimecres, si no hi ha problemes d'última hora, coneixerem qui és el nou president dels Estats Units. Els dos candidats favorits són Joe Biden (Demòcrata) i Donald Trump (Republicà). La nit és llarga... 

El sistema electoral d’Estats Units és una mica particular. Cada un dels 50 estats i el Districte de Columbia (on està la capital Washington D.C.) es comporta com una circumscripció amb els seus vots electorals (amb alguna excepció). En funció de la població de cada circumscripció, aquesta rebrà més o menys vots electorals.

El candidat que guanya en un estat s’endú tots els representants d’aquest (excepte a Nebraska i Maine, on els Estats es divideixen en districtes). De la mateixa manera passa al Districte de Columbia. Entre tots els Estats i el Districte de Columbia hi ha un total de 538 vots electorals. Això vol dir que qui tingui més de 269 vots electorals guanya les eleccions.

Sabent com funciona el sistema electoral, ara ens podem fer la pregunta. I qui guanyarà? Aquesta és una pregunta difícil de respondre, però podem mirar les enquestes per a intentar predir el resultat.

"Qui tingui més de 269 vots electorals guanya les eleccions"

El cert és que Biden va per davant de Trump, i per bastant. Sobre intenció directa de vot, les enquestes ens diuen que tindrien un 51,7% i un 43,2% de vots respectivament. Hi ha alguns Estats on no està clar qui guanyarà encara, pel que aquests números no són definitius. El que sí que podem dir, és que segons càlculs de FiveThirtyEight (una empresa que analitza les enquestes), Trump té un 10% de probabilitats de guanyar, i Biden un 90%. S’ha de dir que les enquestes es van equivocar a les eleccions de 2016, però aquest any s’haurien d’equivocar molt més perquè guanyés Trump.

Els dos candidats disten molt en mesures econòmiques proposades, pel que aquestes eleccions determinaran molt l'economia dels pròxims anys. Biden proposa una recuperació econòmica basada en la despesa pública. Aquesta despesa aniria centrada en infraestructures, salut, projectes verds i energies renovables. Les empreses d’aquests sectors es podrien veure beneficiades per aquestes inversions estatals. Un altre tipus de “projectes verds” serien les empreses cannàbiques, que també es veurien beneficiades per la descriminalització de la marihuana. També vol apujar el salari mínim que tenen actualment.

Per a finançar tot això, Biden té pensat apujar els impostos. Ho vol fer a les empreses i als més rics. Per això les empreses que més perjudicades es veurien serien els bancs, energètiques convencionals, tecnològiques i empreses de consum. Pel que fa al conflicte amb la Xina, les relacions serien menys tenses. Això no vol dir que no es vol lluitar per a ser la primera potencia, però Biden ho vol fer d’una forma més intel·ligent. Es vol ajuntar amb els països aliats per a deixar de dependre tant del gran asiàtic. És per aquest motiu que empreses que tenen relacions amb la Xina es podrien veure més beneficiades per la seva victòria que per la de Trump.

"Trump i Biden volen reactivar l'economia, però d'una forma radicalment diferent"

Pel que fa a les mesures proposades per Trump, són molt diferents. El magnat americà vol reactivar l’economia, de la mateixa manera que Biden, però d’una forma radicalment diferent. Ho vol fer amb una combinació de baixar impostos i amb despesa pública, que vindria d’endeutament o del que es coneix com la corba de Laffer (aquesta corba diu que, en determinades situacions, si abaixes els impostos augmenta la recaptació per l’augment de l’activitat econòmica).

Contràriament al cas de la victòria de Biden, les empreses que es veurien més beneficiades serien les tecnològiques, bancs, empreses de consum i energètiques convencionals. S’ha de dir que també vol augmentar la despesa en infraestructures i, essent un president republicà, la despesa en defensa i militar se’n veuria beneficiada.

Pel que fa a les empreses que no es veurien beneficiades per la victòria de Trump, aquestes serien les energètiques renovables (no fa falta explicar el que pensa Trump del canvi climàtic), empreses verdes (com Tesla) i les cannàbiques. Finalment, pel que fa les relacions amb la Xina, segurament seguiríem veient les tensions que hem vist fins ara. Trump vol competir amb la Xina tot sol, ja que s’està posant els aliats en contra per la poca despesa militar d’aquests últims. Diu que els Estats Units estan pagant gran part de la despesa en defensa de molts països aliats, pel que les relacions no serien suficientment bones com per a definir una estratègia conjunta en contra de l’hegemonia xinesa.

Així doncs, només ens falten unes hores per a conèixer el resultat. Ja hem vist que depenent de qui guanyi, l’economia agafarà un camí o altre, essent els dos completament diferents.

Ull a la borsa!

Més informació
Facebook i Trump: mals temps per a la lírica
L'arma preferida de Trump és Twitter
Avui et destaquem
El més llegit