L'economia alemanya es contrau per primer cop en tres anys

El PIB d'Alemanya baixa un 0,2% en el tercer trimestre, la seva primera caiguda des de 2015

La cancellera alemanya, Angela Merkel La cancellera alemanya, Angela Merkel

L'economia d'Alemanya ha registrat en el tercer trimestre de l'any una contracció del 0,2%, enfront de l'expansió del 0,5% en els tres mesos anteriors, la qual cosa suposa la primera reculada del PIB des del primer trimestre de 2015, com a conseqüència de la caiguda de les exportacions en el context de la guerra comercial iniciada pels EUA, segons ha informat l'Oficina Federal d'Estadística, Destatis.

En comparació del tercer trimestre de l'any anterior, el PIB d'Alemanya va registrar un creixement de l'1,1%, enfront de l'expansió del 2,3% del trimestre anterior.

"El lleuger descens trimestral del PIB es va deure principalment a l'evolució del comerç exterior", va explicar l'oficina estadística alemanya, després que les exportacions baixessin en el tercer trimestre i augmentessin les exportacions respecte als tres mesos precedents.

Quant a la demanda domèstica, es van observar senyals mixts, ja que la formació bruta de capital fix en maquinària i equipament, així com en la construcció va ser superior a la del trimestre anterior, mentre que la despesa de les llars va disminuir. Per la seva banda, la despesa final en consum del Govern va ser lleugerament superior a l'observat en els tres mesos anteriors.

En el tercer trimestre, Alemanya comptava amb 45 milions d'ocupats, xifra que representava un increment de 556.000 treballadors o l'1,3% en un any.

En aquest sentit, Carsten Brzeski, economista cap d'ING Alemanya, assenyala que la mala dada de PIB en el tercer trimestre pot explicar-se per diversos factors conjunturals, com l'impacte de la norma d'emissions sobre la indústria de l'automòbil i la pujada de la llum que pràcticament va esborrar les pujades salarials, així com per factors amb caràcter més estructural.

En aquest sentit, l'expert confia que la indústria automobilística rebotarà durant els propers mesos i la moderació dels preus de l'energia permetrà reactivar el consum de les llars, encara que la pobra evolució del comerç, malgrat la feblesa de l'euro, suggereix que les tensions comercials i la feblesa de les economies emergents segueixen llastrant el creixement alemany.

"La perspectiva per a l'economia alemanya encara és positiva i el cant del cigne tindrà un breu efecte, encara que la reputació d'home (o dona) fort d'Europa i invencible ha rebut alguns embats", apunta Brzeski, afegint que l'estabilitat política i el creixement no poden donar-se per fets.

Més informació
Guillem Salvans: "No es pot aplicar l'FP Dual d'Alemanya a Espanya"
Alemanya, què faràs amb Puigdemont?
Japó, Colòmbia i Alemanya, protagonistes de l'Escola d’Estiu de la FOEG
Avui et destaquem
El més llegit