L’economia catalana creix per sobre de l’espanyola i l’europea

Catalunya lidera el ritme d’ocupació i les exportacions en el conjunt de l’Estat, si bé no recuperarà el PIB que tenia abans de la pandèmia fins 2023

Els presidents de les cambres de comerç catalanes en companyia del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs | CONSELL GENERAL DE CAMBRES DE CATALUNYA Els presidents de les cambres de comerç catalanes en companyia del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs | CONSELL GENERAL DE CAMBRES DE CATALUNYA

L’economia catalana va créixer l’any passat un 5,8%, per sobre del 5,1% de l’economia espanyola i del 5,4% de la zona euro, segons les dades de la Memòria Econòmica de Catalunya 2021 que les cambres de comerç catalanes han presentat aquest divendres a la Llotja de Mar amb la presència del president Pere Aragonès.

No obstant, malgrat aquest creixement del 5,8% el 2021, la previsió per el 2022 és que només ho faci en un 4,8%, de manera que Catalunya no recuperarà el PIB que tenia abans de la pandèmia fins 2023.

La recuperació avança a diferents velocitats segons els sectors. La crisi sanitària causada per la Covid-19 i la posterior crisi d’Ucraïna impacten de manera desigual. L’únic sector que registra un nivell d’activitat superior al d’abans de la pandèmia és el sector públic, la sanitat i educació, amb un 7% més.

L’economia catalana va créixer l’any passat un 5,8%, per sobre del 5,1% de l’economia espanyola i del 5,4% de la zona euro

Per contra, els sectors més afectats van ser el comerç, transport i hostaleria, que va arribar a perdre un 40% del valor agregat brut en el pitjor moment de la pandèmia. No obstant, s’estan recuperant ràpidament. A la indústria i la construcció, la tendència de recuperació s’ha trencat el primer trimestre de 2022 per la crisi de subministraments (a la indústria li manca un 6% per recuperar el nivell de finals de 2019 i a la construcció, un 12%).

La competitivitat de la indústria catalana es posa de manifest amb les dades d’ocupació i exportacions. Això s’explica en part gràcies a l'escurçament de les cadenes de subministres globals. Així, el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social va superar el nivell de prepandèmia al quart trimestre de 2021, però s’ha accelerat encara més el 2022 fins a assolir un rècord històric de 3,6 milions al maig (4,9% més que el desembre de 2019).

Les exportacions catalanes de 2021 van ser un 9% superiors a les de 2019, abans de la pandèmia

Catalunya també és una de les regions europees on han crescut més les exportacions, juntament amb Països Baixos, Bèlgica i Grècia. Les exportacions catalanes de 2021 són un 9% superiors a les de 2019, un percentatge superior al 8,8% del conjunt d’Espanya, al 7,5% d’Itàlia, al 3,7% d’Alemanya i al -3% de França.

Catalunya ha augmentat el pes de la indústria en la seva economia fins al 20,3% el 2021, el percentatge més alt de la darrera dècada i molt superior al 16,9% que és el pes que té la indústria en l’economia del conjunt de l’Estat. A més, Catalunya representa el 25% de la indústria de l’Estat el 2021.

A més, Catalunya manté una elevada capacitat d’atracció d’inversió estrangera en indústria i TIC: el 47% de la inversió estrangera total el 2021 ho va fer en aquests dos sectors. Mentre que a Madrid va ser només el 15%.

Perspectives incertes

Les perspectives econòmiques per al 2022 són incertes per l’elevada inflació i les pujades de tipus d’interès anunciades pel BCE. La resolució de la crisi dependrà de factors externs, fonamentalment de la guerra d’Ucraïna, però també de factors interns, com ara la capacitat per evitar que la inflació es torni estructural i l’actuació dels poders públics per alleugerir els costos de la crisi.

No obstant, hi ha elements per ser optimistes. Els fons Next Generation impliquen un desemborsament de recursos de 140.000 milions d’euros, equivalent a l’11% del PIB espanyol. En aquest sentit, la Memòria de les cambres de comerç adverteix que,  perquè aquest instrument tingui un veritable impacte sobre el teixit productiu català, “cal una distribució territorial justa dels fons, una selecció de projectes amb criteris competitius i una gestió administrativa més àgil”.

Segons dades de la Generalitat, a Catalunya només es van assignar 1.900 milions d’euros dels fons el 2021 (que representen el 7,8% dels fons europeus que va gestionar l’Estat i el 14% dels fons europeus transferits a les comunitats autònomes).

Més informació
BBVA se suma a les previsions conservadores per a l'economia catalana
La “dècada prodigiosa” de l’economia catalana tot i l’estratègia “ruïnosa” de Madrid
L'economia catalana creix un 6,4% interanual
Avui et destaquem
El més llegit