L'economia catalana creixerà més que l'espanyola al primer trimestre

L'AIReF pronostica que el PIB de Catalunya s'expandirà un 0,83% mentre que a Espanya ho farà un 0,77%

El president de l'AIReF, José Luis Escrivá
El president de l'AIReF, José Luis Escrivá

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) pronostica que l'economia de Catalunya creixerà més que l'espanyola al primer trimestre d'aquest 2018. De fet, segons les darreres dades del model Mipred Cat, que també estima la taxa de creixement en temps real de Catalunya, l'organisme apunta que el PIB català creixerà un 0,83% durant els primers tres mesos de l'any, mentre que l'economia espanyola s'expandirà un 0,77% -lleugerament per sobre del 0,75% que havia estimat la setmana passada-. Així mateix, l'ens eleva fins al 0,77% la seva estimació de PIB català per a l'últim trimestre de 2017.

A escala estatal, l'organisme destaca que les últimes dades conjunturals reflecteixen una "lleugera acceleració" en el ritme de l'economia, principalment per major aportació de la demanda interna, juntament amb el manteniment de la contribució positiva, encara que més moderada, de la demanda externa.

Així, preveu un creixement interanual del PIB del 3,3% per al primer trimestre de 2018 en comparació del mateix període de 2017, la mateixa dada que estima per a l'últim trimestre de 2017 en comparació del de 2016 i dues dècimes per sobre del calculat per a la mitjana anual de l'any passat.

L'alça del 0,77% previst per al primer trimestre de l'any se situa en línia amb el calculat per la AIReF per al quart trimestre del 2017 (+0,8%). En concret, preveu un alça trimestral del 2,1% en exportacions i del 2,2% en importacions per al primer trimestre de l'any, en el qual la taxa d'ocupats creixerà un 0,7%.

Respecte a l'ocupació en termes de EPA, l'Autoritat Fiscal estima que entre gener i març creixerà un 3,1% en comparació del mateix període de 2017, en línia amb el quart trimestre de l'any passat.

Previsions catastrofistes

L'organisme presidit per José Luis Escrivá va pronosticar al novembre que l'impacte en l'economia espanyola de la incertesa sobre Catalunya podria ser de quatre dècimes (uns 4.000 milions d'euros) si la crisi és temporal, i fins a 1,2 punts del PIB (uns 13.000 milions d'euros) si es perllonga en el temps, per la qual cosa el creixement podria arribar a reduir-se a l'1,5% el proper any.

Per a Catalunya estimava que la seva economia podria caure entre un 0,7% en l'escenari central i un 2,7% si es perllongava el desafiament sobiranista.

Més informació
El PIB català tanca l'any pujant el 0,7%
Avui et destaquem
Comentaris