Economia social i confluències

L’abundant cabal dels rius és producte de la confluència dels seus afluents

La confluència de diversos rius a la República Txeca, en una imatge d'arxiu | iStock La confluència de diversos rius a la República Txeca, en una imatge d'arxiu | iStock

El terme confluència s’utilitza sovint en l’àmbit fluvial; és allà on s’uneixen dos o més corrents d’aigua. N’hi ha moltes i de molt famoses com, per exemple, la del riu Paraná amb el riu Iguazú en un punt anomenat justament Confluencia i que alhora ho és de tres Estats: el Paraguai, el Brasil i l’Argentina. No obstant això, podem aplicar-ho també a altres fenòmens en els quals podríem dir que posem coses en comú per sumar (fins i tot multiplicar) de forma fluïda. Per això, no és casualitat que el nom escollit per al recent projecte d’aliança-integració en un únic grup de la Fundació Sant Pere Claver i la Fundació Tallers sigui precisament el de Confluència. Així doncs, recollint el llegat –com el cabal del riu– de les dues fundacions, s’estructura aquesta nova organització amb un propòsit compartit de model d’intervenció d’enfocament comunitari, amb un govern únic i un model de gestió comú.

El nou grup disposa de més de 700 professionals i presta servei a 35.000 persones cada any, tot posant l’accent en àmbits diversos com l’assistencial, el sanitari, el laboral o el de la protecció o drets, la qual cosa el converteix en un referent del sector, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu és ser més grans per ser millors, ampliant l’impacte social i la qualitat dels seus serveis. Dit d’una altra manera, l’objectiu no és ser una organització gran sinó una gran organització al servei de les persones que atén.

Es tracta, doncs, de dues organitzacions amb llarga i prestigiosa trajectòria en l’atenció a persones en l’àmbit de la salut mental i discapacitat intel·lectual amb la finalitat de millorar la seva qualitat en totes les dimensions de la vida: drets, salut, habitatge, treball, vincles amb la comunitat i al llarg del seu cicle de vida. Dues fundacions que es troben en una bona situació (social, econòmica i financera) i que justament, des de l’oportunitat i visió compartida, no pas des de la necessitat, es proposen encetar un nou projecte reptador, i alhora transformador, plegades. La Fundació Sant Pere Claver i la Fundació Tallers es complementen amb voluntat de ser un referent i sumar a tots aquells projectes que comparteixin el mateix propòsit, treballar per un model centrat en les persones, comunitari i amb una vocació clara de servei públic; per tant, d’una aposta franca i decidida per la col·laboració publicoprivada.

La confluència entre la Fundació Sant Pere Claver i la Fundació Tallers és flexible i obre la porta a la incorporació d'altres projectes que vulguin sumar

Per assolir la confluència, comparteixen la mateixa diagnosi d’un entorn que posa de manifest amenaces i oportunitats que s’encaren com un gran repte per donar-hi resposta. Es troben en una situació complexa, pel que fa a la situació dels col·lectius que atenen, amb recursos insuficients i uns operadors mercantils amb un marcat perfil competitiu. Per fer-hi front, cal sumar massa crítica i complementació, per desenvolupar un model propi, invertir, innovar i, en definitiva, tenir millor i major impacte en la missió. En aquesta diagnosi compartida cal afegir-hi un mateix nucli estratègic: uns mateixos valors i un mateix propòsit.

I si és rellevant el què es fa, ho és més encara el com s’està fent. Un projecte d’aquestes característiques només es pot fer des de la confiança, la transparència i la voluntat de les parts. Lideratge, constància, generositat i empatia, han estat també altres elements imprescindibles per confluir. Amb aquestes premisses i voluntat han treballat els líders del projecte, especialment les gerències i equips directius de les dues fundacions que han tingut la visió i l’empenta per sortir de la zona de confort i posar els interessos del projecte per damunt dels propis. També els patronats, que han entès i compartit que una nova organització no fa desaparèixer ni el llegat ni la missió, al contrari, reforça el projecte amb moltes més garanties.

La recepta de confluència

Operativament, també és singular la forma que s’ha escollit. Les diferents figures jurídiques no han desaparegut, les fundacions preexistents segueixen vives amb una única taula de patrons i una estructura de gestió i unitat de serveis comuns compartida. No hi ha receptes úniques, la forma de confluència desenvolupada (que tot just enceta el seu camí) és flexible i obre la porta a la incorporació d’altres projectes que vulguin sumar i tinguin clar que les organitzacions són l’instrument per assolir el seu propòsit i, per tant, cal adaptar-les i transformar-les quan les circumstàncies ho demanin.

Així doncs, la nova organització resultant de la confluència vol esdevenir no tan sols un encaix oportú, estratègic i amb sentit per a les dues fundacions impulsores, sinó una oportunitat de transformació per al conjunt del sector social i sanitari al servei de les persones amb problemes de salut mental i de discapacitat intel·lectual. Un sector ric i plural en la seva diversitat d’organitzacions, però a la vegada feble per la seva excessiva atomització i amb dificultats per fer front a l’entrada creixent d’operadors mercantils i amb afany de lucre.

Ha nascut la confluència de la Fundació Tallers i la Fundació Sant Pere Claver, un riu gran i amb un molt bon cabal. Una suma d’esforços que sempre es pot eixamplar i, si inclou nous afluents, encara pot ser més rellevant per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i trastorns mentals. La primera pedra ja està posada.

Més informació
L'Economia Social vol ser estructura
Economia social, la preeminència de les persones sobre el capital
Avui et destaquem
El més llegit