• Economia
  • L'horitzó del Col·legi d'Economistes: "Estem al costat bo de la crisi"

L'horitzó del Col·legi d'Economistes: "Estem al costat bo de la crisi"

Carles Puig de Travy exigeix un acord de pressupostos a la Generalitat "com a símptoma de transparència"

Imatge d'un pagament amb targeta de crèdit | Cedida
Imatge d'un pagament amb targeta de crèdit | Cedida
Barcelona
10 de Gener de 2023
Act. 10 de Gener de 2023

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha presentat els resultats de l’enquesta de situació econòmica, corresponents a la tardor del 2022. Un sondeig que ha comptat amb la participació de 620 economistes. “Estem al costat bo de la crisi”, apunta Carles Puig de Travy. 

 

Amb aquestes paraules, el degà del Col·legi ha intentat relativitzar la situació d’incertesa que viu l’economia catalana, en gran part pels efectes de la guerra d’Ucraïna i l’increment dels tipus d’interès, entre altres problemàtiques. El dirigent ha volgut consolidar l'optimisme amb les últimes dades d'atur. 

Puig ha aprofitat l’acte per parlar de les negociacions pels pressupostos de la Generalitat. “Demanem un acord a totes les parts implicades com a símptoma de transparència, recorda l’economista. En aquest sentit, el Col·legi d’Economistes de Catalunya recalca que “sense pressupost, no es poden avaluar les polítiques econòmiques”. 

 
FmGl2WEX0AAhkSk
Imatge de la presentació de l'enquesta | Col·legi d'Economistes de Catalunya

Empitjoren les percepcions

Un 41% de les persones consultades creuen que la situació de l’economia catalana és pitjor que l’any 2021. Sense deixar aquest àmbit, l'índex de confiança a Catalunya és d’un 5 (en una franja del 0 al 10) i la demarcació de Barcelona és la zona on hi ha una menor percepció.

Malgrat el context de dificultat, Puig de Travy vaticina que l’execució dels fons Next Generation “ha de ser un punt d’acceleració econòmica”. Des del Col·legi s’insta tots els agents “a aprofitar la situació per transitar cap a la transformació del model productiu, especialment en processos com la digitalització o la transició energètica”. 

Més enllà del paper que puguin desenvolupar la Generalitat, l’Estat i altres administracions, el degà del Col·legi aposta per “una gestió acurada del Banc Central Europeu”. En clau macroeconòmica, Carles Puig de Travy assegura que "el fantasma de la recessió tècnica s'allunya". 

Falta de confiança amb l’Estat

Gairebé la totalitat dels enquestats (83%) ha expressat la seva desconfiança en les inversions de l’Estat a Catalunya. Concretament, els economistes creuen que els 1.012 milions d’euros, previstos en els comptes estatals per actualitzar la xarxa ferroviària, no s’executaran. 

En principi, l’aportació estatal contempla la renovació de trens, millores d’accessibilitat i la gestió de grans obres com l’estació de la Sagrera o altres actuacions relacionades amb el corredor mediterrani i el soterrament a municipis com Montcada. 

El 83% dels enquestats ha expressat la seva desconfiança amb les inversions de l'Estat 

Altres temes vinculats amb l’actualitat estatal també han estat objecte de consulta per part de l’entitat. El 58% dels economistes consultats està d’acord amb l’impost energètic, xifra similar (56%) amb el gravamen temporal de les grans fortunes.

La recepta per controlar la inflació 

En un intent d’oferir respostes a les dificultats derivades de l’increment dels costos de producció, el dèficit fiscal, les matèries primeres o l’augment de la despesa en energies com el petroli, el Col·legi d’Economistes ha fet públic el seu particular full de ruta per minimitzar l’impacte. 

Les propostes més ben valorades pels economistes són les reformes estructurals per afavorir la productivitat, el control dels factors d’oferta, la millora de l’eficiència energètica, el pacte de rendes i la minimització de l’impacte de les despeses energètiques per les famílies i empreses. 

Tornant al món polític, el 84% de les persones consultades han expressat la seva posició favorable al projecte del macrocomplex Hard Rock de Tarragona. Aquest afer és un dels grans obstacles a les negociacions entre el Govern de Pere Aragonès i el PSC per aprovar els comptes de la Generalitat.