El càncer de mama, el més freqüent en els països industrialitzats

El sindicat CCOO reclama més control en l'exposició a contaminants ambientals en l'entorn laboral

CCOO de Catalunya ha reclamat més control en l'exposició a contaminants ambientals en l'entorn laboral com a factors de risc de contraure càncer de mama, ha informat el sindicat aquest dilluns en un comunicat.

La campanya Càncer zero del sindicat s'emmarca en el dia Internacional contra el Càncer de Mama, el tumor més freqüent en dones dels països industrialitzats que, segons l'Associació Espanyola contra el Càncer (Aecc), "té una incidència anual de més de 25.000 casos a Espanya i suposa el 29% del total de tumors femenins".

Les causes del càncer de mama són molt variades: "La investigació científica ha identificat nombrosos factors de risc relacionats amb factors genètics, alimentaris, sanitaris, estils de vida i laborals i l'exposició a factors ambientals."

Alguns dels contaminants ambientals que són risc de contraure el tumor són els hidrocarburs aromàtics policíclics, els productes de desinfecció de l'aigua, els bifenils policlorats, l'òxid d'etilè i el bisfenol A.

El treball nocturn s'estima que també pot augmentar les possibilitats de contraure el tumor en un 30% "situant el treball nocturn en el mateix ordre de factors de risc com la mutació genètica, tenir el primer embaràs en edat primerenca o el tractament hormonal".

De fet, a Dinamarca ja s'han reconegut casos de càncer de mama com a malaltia professional secundària derivada del treball nocturn, i la IARC (Agència Internacional d'Investigació del Càncer) a finals del 2007 el va catalogar com a probable carcinogen per a humans però sense evidència científica suficient.

Segons expliquen des del sindicat, a pesar de constituir un dels més greus i estesos problemes de salut pública del país, els programes sanitaris adreçats a combatre i prevenir aquesta malaltia es continuen centrant, quasi de forma exclusiva, en la prevenció dels factors de risc individuals (dieta, hàbits, etc.) en lloc de fer-ho sobre els factors de risc col·lectius (exposició laboral, exposició ambiental, etc).

Per tal de mostrar el seu suport, el sindicat ha posat en marxa la citada campanya per donar a conèixer aquesta problemàtica i informar la societat.
Avui et destaquem
El més llegit