El consum de vi mou 1.140 milions d'euros a Catalunya

Els catalans consumeixen 25 ampolles per habitant i per any i el Principat produeix 3.311 hectolitres el 2015

El volum de negoci vinculat al consum de vi a Catalunya és de 1.140 milions d'euros, només superat per Andalusia, on aquest sector ha mogut 1.144 milions d'euros aquest any passat. Aquesta és una de les dades que s'extreuen de l'estudi de l'EAE Business School, Panorama actual i perspectives del sector vitívinícola, en el que analitza la situació a tot l'Estat i fa alguna aproximació sobre la situació mundial.

Respecte a la producció, l'informe mostra que Castella-la Manxa registra la major elaboració de vi amb 22.939 hectolitres, el 53% de la producció total del territori espanyol. Extremadura és la segona comunitat productora, amb 4.051 hectolitres, el 9,3% de la producció total. El tercer productor en volum és Catalunya, amb 3.311 hectolitres, el 7,6% del total produït. Així, aquestes tres comunitats produeixen el 70% de vi del territori estatal.

Així mateix l'estudi indica que cada català pren cada any unes 25 ampolles de vi, situant-se en segona posició al rànquing de consumidors de vi només per darrere de les Illes Balears, que consumeixen 26 ampolles per habitant a l'any. Al final del llistat hi apareixen els riojans amb 14 litres per habitant anual.

Quan l'estudi se centra en la producció mundial, constata un descens, durant el 2016 del 5% fins a situar-se a prop de 260 milions d'hectolitres, un dels nivells més baixos dels últims 20 anys. Els tres principals productors mundials són Itàlia, França i Espanya, amb el 50% del total i Estats Units i la Xina són els que més consumeixen, tot i que la previsió apunta que la Xina se situarà en primer lloc en breu.

L'estudi detalla així mateix que l'Estat espanyol és el tercer productor mundial de vi, amb 4.059 empreses que van produir 37,8 milions d'hectolitres  aquest 2016, un increment del 2% respecte a la producció de l'any anterior. Així mateix, el país és el primer exportador a escala mundial amb 2.400 milions de litres l'any 2015.

A nivell de consum, Espanya se situa l'any passat en la novena posició del rànquing mundial en volum, amb 766,7 milions de litres consumits, i en la desena en valor de mercat, amb 8.168,8 milions d'euros.

Avui et destaquem
El més llegit