El consum intern estira del PIB al primer trimestre

L'economia espanyola s'expandeix un 3,4% interanual durant els primers tres mesos de l'any

L'economia espanyola va créixer un 0,8% en el primer trimestre gràcies al consum de les llars i a la despesa de les Administracions Públiques, que van mostrar augments trimestrals del 0,9% i del 0,8%, respectivament, superiors als del trimestre anterior.

També la inversió es va incrementar en el primer trimestre un 0,4%, tot i que, a diferència del consum, el seu creixement es va moderar respecte al trimestre precedent, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma així les dades avançades a final d'abril.

Aquest creixement del 0,8% iguala els registrats en els dos trimestres previs (tercer i quart trimestre del 2015) i se situa dues dècimes per sota de l'1% aconseguit entre abril i juny del 2015, fins ara el ritme trimestral d'avanç més elevat des que l'economia espanyola va iniciar la recuperació.

La taxa interanual del PIB, per la seva part, es va situar al 3,4% en el primer trimestre de l'any, una dècima menys que en el trimestre anterior. El consum de les llars va créixer un 3,7% interanual en el primer trimestre, dues dècimes més que en el trimestre anterior, mentre que el de les Administracions Públiques va augmentar un 2,6%, fet que suposa 1,1 punts menys que en el quart trimestre del 2015.

L'INE ha explicat que la desacceleració en la variació interanual del PIB és conseqüència d'una disminució de la contribució de la demanda nacional, que va aportar 3,8 punts en el primer trimestre, tres dècimes menys que en el trimestre anterior. Per la seva part, la demanda externa va reduir dues dècimes la seva aportació negativa al PIB, des dels -0,6 punts del quart trimestre del 2015 als -0,4 punts en el primer trimestre d'aquest any.

Amb el repunt trimestral del PIB entre gener i març s'encadenen ja onze trimestres d'avenços, mentre que la taxa interanual acumula nou trimestres en positiu, amb creixements superiors al 3% en els últims quatre trimestres.

En el primer trimestre, l'ocupació va augmentar a un ritme del 3,2% en termes interanuals, dues dècimes més que en el trimestre anterior, fet que es tradueix en la creació de 533.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. En relació amb l'últim trimestre del 2015, l'ocupació va créixer en el primer trimestre d'aquest any un 0,9%, tres dècimes més.
Avui et destaquem
El més llegit