El joc de les cadires a les terrasses de Barcelona

La revisió de l'ordenança elimina 10.478 cadires a la capital catalana, el 12% del total

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest al Gremi de Restauració un balanç de l'aplicació de la revisió de l'ordenança de terrasses. L'estudi d'impacte detalla que –a 31 de desembre del 2015- 1.105 llicències de terrasses han hagut d'efectuar canvis que han suposat la pèrdua de 10.478 cadires, el 12% del total existent a la capital catalana.

De mitjana, les terrasses afectades han reduït un 53% el número de cadires a causa, principalment, de l'aplicació del nou règim de distàncies i també perquè hi ha locals amb unes condicions interiors –aforament, etcètera- que no els permeten de disposar de més taules. El consistori vol ara "flexibilitzar" alguns d'aquests requisits de la normativa i calcula que es podran recuperar unes 1.998 de les cadires 'suprimides', un 20% del total de perdudes.

L'informe comptabilitza un total de 4.398 llicències de terrassa a Barcelona, amb un total de 78.812 cadires. D'aquest total de llicències, el 30% correspon a permisos entregats amb la normativa vigent i hi estan totalment adaptades, mentre que el 70% restant són terrasses que ja existien abans. D'aquest 70% preexistent, 2.075 terrasses no s'han vist afectades per l'ordenança i han pogut mantenir el nombre de taules i cadires. En canvi, hi ha hagut aquestes 1.105 terrasses que han hagut d'efectuar canvis que han suposat la pèrdua de 10.478 cadires. Per tal de pal·liar aquesta retallada el consistori vol introduir canvis en els articles 9.2 –requisits de localització- i 10 –distàncies a elements urbans i edificis- de l'ordenança.

Amb aquests petits retocs, que està previst que s'aprovin via Comissió de Govern durant les pròximes setmanes, l'Ajuntament de Barcelona pretén corregir algunes "indefinicions detectades" i distàncies que en alguns casos "es consideren massa exigents i, en d'altres, massa flexibles". A més, atenent a les diverses realitats de l'espai públic, s'augmentarà el marge d'interpretació de cada casuística en funció del territori i la congestió i característiques de l'espai. Paral·lelament, el govern de Colau manté la voluntat d'ajornar fins a l'1 de gener del 2018 algunes de les normes de l'ordenança de terrasses aprovada per CiU i PP durant el darrer mandat: les condicions d'ubicació de les terrasses davant la façana i l'accessibilitat i nombre de lavabos.

"Això permetrà disposar d'un termini de reflexió suficient per a consensuar els futurs canvis en l'ordenança, així com per dur a terme la revisió i adaptació de les llicències transitòries", han justificat des de l'Ajuntament de Barcelona.
Avui et destaquem
El més llegit