El Prat, setè aeroport europeu en volum de passatgers

Barcelona creix en nombre de vols malgrat el descens en els índexs de puntualitat

Un avió a punt d'enlairar se des de l'Aeroport del Prat. | Cedida Un avió a punt d'enlairar se des de l'Aeroport del Prat. | Cedida

El trànsit de passatgers a l’aeroport de Barcelona ha crescut de forma consistent durant l’any 2018, cosa que l’ha portat a situar-se com el setè aeroport europeu en termes de volum de passatgers. Aquesta posició s’ha aconseguit gràcies a la temporada d’estiu, que ha registrat el quart creixement més elevat (5,1%) entre els 10 principals aeròdroms d’Europa, només per darrere de Frankfurt, Madrid i Estambul.

Ara bé, es preveu que el Prat assoleixi la xifra de 50 milions de passatgers en acabar el 2018, segons l’informe de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona. No obstant això, l’aeroport de Barcelona registra un descens en els índexs de puntualitat.

Per mercats, l’europeu lidera el creixement en termes absoluts, tot i que el mercat intercontinental experimenta el creixement relatiu més elevat, un 16,7% més respecte al mateix període de l’any anterior (+600.000 passatgers). Així, dels principals països de destinació, sense incloure el trànsit domèstic, destaca l’increment dels Estats Units (+38,1%, 350.000 passatgers), gràcies a l’obertura de noves rutes i increments de freqüències, i Portugal (+14,3%, 145.000 passatgers). En canvi, el principal i el quart mercat internacional en termes absoluts de passatgers, el Regne Unit i Alemanya, disminueixen un -4,5% i un -2,6%, respectivament.

Millora del trànsit intercontinental

Barcelona és la principal porta espanyola d’entrada o de sortida del trànsit aeri de passatgers amb Àsia, Àfrica i Orient Mitjà, mentre que Madrid ho és per a Amèrica del Sud i Amèrica del Nord. Al Prat, el nombre de passatgers intercontinentals ha crescut un 9,4% de mitja anual des del 2010.

El mapa de rutes de Barcelona ja inclou 45 destinacions directes de llarg recorregut. Durant el 2018 s’han inaugurat tres noves rutes directes a tres destinacions: Boston, Seül i Abu Dhabi.

Suspens en puntualitat

Fins a l’octubre del 2018, amb una mitjana mensual de 13.647 vols, Barcelona se situa en la 44a posició en sortides de vols. En canvi, El Prat es troba en la posició 1.009 de mitjana en el rànquing de puntualitat. Els primers deu mesos de l’any, el 62% dels vols del Prat han sortit en hora, un percentatge que va ha oscil·lat entre el 83% registrat el gener i el 48% del mes de juliol. El 2017, un 72% dels vols van sortir en hora durant els 10 primers mesos de l’any.

Més informació
El Prat supera els cinc milions de passatgers a l'agost
El Prat, 6è aeroport amb més passatgers de la UE
El Prat registra el millor mes de la seva història
Avui et destaquem
El més llegit