• Economia
  • El sector nàutic deixa a Barcelona més de 800 MEUR 

El sector nàutic deixa a Barcelona més de 800 MEUR 

El Barcelona Clúster Nàutic, format per 305 empreses, invertirà els pròxims anys prop de 90 milions d'euros

El port de Barcelona acollirà l'exhibició d'algunes embarcacions
El port de Barcelona acollirà l'exhibició d'algunes embarcacions
Redacció
15 de Juliol de 2015
Act. 16 de Juliol de 2015
El Barcelona Clúster Nàutic, format per 305 empreses vinculades al sector nàutic a l'àrea metropolitana de Barcelona, sumen un total de 2.115 treballadors i una facturació agregada de 465 milions d'euros. Unes xifres que, si es considera l'impacte directe, indirecte i induït, suposen una activitat per valor de 836 milions d'euros i al voltant de 8.300 llocs de treball. És la principal conclusió de l'informe sobre l'impacte econòmic del sector nàutic a l'àrea metropolitana de Barcelona realitzat pel Gabinet d'Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Pel que fa les inversions previstes per part de les empreses membres del Barcelona Clúster Nàutic, es preveu que en els pròxims tres anys es realitzin inversions per valor de 89,3 milions d'euros. D'aquestes, les més importants corresponen a Marina Barcelona 92 (amb 38,5 milions), Marina Vela (30 milions) i Marina Port Vell (15 milions), que sumen el 94% de les inversions totals. L'estudi desgrana l'impacte econòmic directe, indirecte i induït d'aquestes inversions.

Inversions d'impacte real en l'economia
En termes d'impacte directe, estima que poden generar un increment d'activitat de 60 milions d'euros, que arribaria als 89 milions si se sumen els efectes indirectes. Pel que fa als llocs de treball, el clúster calcula que aquestes inversions crearan 525 llocs de treball (directes i indirectes), una xifra que, en cas de tenir en compte l'impacte total, incrementaria fins als 1.586 llocs de treball, amb un impacte sobre la producció agregada de l'àrea metropolitana de 210 milions d'euros.

Per últim, l'estudi destaca que cal sumar també la despesa que generen les embarcacions que amarraran al Port Vell, finalitzades les obres d'ampliació. I és que amb una despesa anual de 470 milions d'euros –de la qual, segons apunten, dues terceres parts recaurà sobre l'economia de la ciutat i el seu entorn metropolità–, la seva estada té efectes en diferents activitats com són el manteniment industrial, el combustible i aprovisionaments diversos, la despesa de tripulants i passatgers o les taxes de gestió i regulació, entre altres.

El president del Barcelona Clúster Nàutic, Antoni Tió, ha afirmat que "les dades avalen l'encert de Barcelona, no només d'apostar pel sector de la nàutica sinó de fer-ho a través de la seva reindustrializació amb l'objectiu de fer créixer la ciutat a través del seu litoral", ha explicat Tió.

La indústria com a tractor de la nàutica 
D'entre els socis que integren el Barcelona Clúster Nàutic i atenent als diferents àmbits sectorials –industrial; ports i marines; institucional; serveis yacht i xàrters; altres serveis–, destaca com activitat més important la indústria, que agrupa 20 empreses, amb 335 treballadors i una facturació total de 82,9 milions d'euros.

Aquest àmbit, que comprèn tant la construcció com la reparació i manteniment d'embarcacions, representa gairebé la meitat de la facturació agregada (46%), els treballadors (46%) i les inversions (48%) del Clúster. La dimensió mitjana de les empreses del clúster se situa en 14 treballadors i una facturació de 3,5 milions d'euros.