El turisme escull Catalunya

L'activitat turística creixerà aquest any gràcies a l'impuls dels mercats emergents

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) preveu un creixement del 5,1% del turisme aquest any a Catalunya. L'Índex d'Activitat Turística que elabora any rere any confirma la tendència creixent del sector, que arribarà als 15,7 milions de visitants aquest 2013. Els nord-americans, els russos i els asiàtics carreguen amb la major part del pes en aportació turística a casa nostra, i també es preveu que incrementin la seva despesa.

Creixement sostingut
Des de l'any 2010 el volum de turistes que arriben a Catalunya ha crescut, després de dos anys de caiguda coincidint amb l'inici de la crisi. Aquest 2013 s'espera que passin 15,7 milions de turistes per terres catalanes, igualant les xifres de l'any 2004.

L'estabilització de l'economia dels mercats europeus, l'efervescència dels mercats emergents i els efectes de la Primavera Àrab es dibuixen com a causes que incrementen el nostre atractiu.

Despesa
L'estudi preveu que el turista estranger incrementarà la seva despesa en un 9,3%, o el que és el mateix, uns 13.400 milions d'euros, amb estades més llargues. Les pernoctacions també incrementaran però de forma més moderada, un 0,5% més que l'any 2012: pel que fa al turista internacional experimentarà un creixement del 2,5%, mentre que el procedent d'altres punts de l'Estat reduirà el seu pes en un 5% menys que en el període anterior.

Nacionalitats
França és el país que més turistes aporta a casa nostra. S'espera que aquest any incrementin en nombre, tot i que reduiran les pernoctacions i la despesa en un 6%. El turista britànic i l'alemany també augmentarà tant en nombre de visitants com en pernoctacions, mentre que els belgues, holandesos i italians davallaran, aquests últims amb un 8,7% menys de pernoctacions i un 19,1% menys de despesa.

El mercat de fora d'Europa és el que experimenta un creixement més elevat. Vindran un 20,5% més de turistes i faran un 19% més de despesa, amb un 5,8% més de pernoctacions.

Avui et destaquem
El més llegit