Els apunts econòmics del debat de l'estat de la nació

El Govern espanyol ha presentat un paquet de reformes fiscals amb rebaixes d'impostos

El debat sobre l'estat de la nació que està acollint aquest dimarts i dimecres el Congrés dels Diputats és una oportunitat per fer balanç de la situació que travessa Espanya, també des del punt de vista econòmic. De fet, una de les carpetes que més ha tocat el president del Govern, Mariano Rajoy, és l'economia de l'Estat, traient pit de les mesures governamentals i presentant l'estratègia de l'Executiu en matèria econòmica amb un paquet de mesures fiscals de cara a 2015 que brilla per la, encara tímida, promesa rebaixa d'impostos.

Mileuristes sense IRPF
Una de les principals mesures que ha anunciat el Govern és que els contribuents que guanyen menys de 12.000 euros l'any deixaran de pagar IRPF des del moment en què s'apliqui la nova reforma fiscal, és a dir, a partir de 2015. Fins ara, el mínim que eximia el pagament de l'IRPF era de 5.050 euros. Prop de 12 milions de d'assalariats es veuran beneficiats per la nova rebaixa fiscal d'aquest impost.

Rajoy ha insistit en la voluntat que el nou IRPF alleugi la càrrega fiscal per a les rendes mitjanes i baixes. En aquest sentit, ha presentat un increment "significatiu" dels mínims personals per a la cura de fills i per a ascendents i discapacitats dependents de la unitat familiar.

"Després de mitigar bona part de les exigències que vam posar, ara és possible fer una reforma tributària que permeti compatibilitzar la consolidació fiscal amb una profunda revisió del sistema tributari", ha subratllat Rajoy, després d'afirmar que el nou model fiscal consolidarà el creixement, millorarà la competitivitat, afavorirà la creació de llocs de treball i inclourà mesures socials de suport a les famílies i les persones amb menys recursos.

Incentiu als contractes indefinits
No s'haurà d'esperar tant per una altra de les apostes estrella que ha fet públic el president del Govern: la posada en marxa d'una tarifa plana de 100 euros mensuals per la cotització a la Seguretat Socials en nous contractes de caràcter indefinit. La mesura s'aprovarà en el Consell de Ministres d'aquest divendres.

Aquesta "rebaixa de cotitzacions" ha de permetre que qualsevol empresa que contracti un treballador de manera indefinida pagui només 100 euros al mes en cotitzacions per contingències comunes durant els dos primers anys, però tot condicionat, això sí, sempre que aquesta nova contractació es tradueixi en un augment de la plantilla de treballadors.

"Es tracta de l'impuls a la creació de llocs de treball nets més important de la nostra història", ha destacat Rajoy. El president del Govern ha exemplificat que per un sou brut anual de 20.000 euros, que implica el pagament de 5.700 euros en cotitzacions a la Seguretat Social, la rebaixa de cotitzacions que s'aprovarà divendres serà de prop del 75%, fins els 1.200 euros.

1.000 llocs de treball en R D
En un altre sentit, Rajoy ha informat que "promourà la contractació de 1.000 joves llicenciats o amb grau superior de formació professional per fer tasques de Recerca i Desenvolupament (R D)".

El cap de l'Executiu ha explicat que aquesta iniciativa s'emmarca dins del Pla de Garantia Juvenil, l'objectiu del qual és garantir que, a partir del 2014, tots els joves menors de 25 anys rebin una bona oferta de feina, educació contínua, formació d'aprenent o període de pràctiques en un termini de quatre mesos, després d'acabar l'educació formal o quedar desocupats.

"Perquè la gran aposta en la modernització dels processos productius ha de ser la potenciació dels recursos humans, com a base fonamental del sistema", ha conclòs el president del Govern.

Un futur immediat optimista
En termes generals, Mariano Rajoy s'ha mostrat confiat en la recuperació econòmica d'Espanya en el debat sobre l'estat de la nació. Així, ha pronosticat que durant el 2014 es començarà a crear ocupació neta per primera vegada des de l'inici de la crisi econòmica.

Una hipòtesi avalada per la revisió de la previsió de creixement del PIB espanyol per al 2014 que aquesta mateixa setmana ha publicat la Unió Europea. El PIB estatal creixerà un 1% el 2014, enlloc del 0,7% que recullen els pressupostos de l'Estat, i el 2015 arribarà a l'1,5%. El sector exterior continuarà sent el principal argument de recuperació amb un creixement del 2% el 2014 i del 2,5% el 2015.
Avui et destaquem
El més llegit