Els estrangers acaparen el 81% de la inversió immobiliària

Els fons destinats a immobles a Catalunya assoliran el rècord de 2.500 milions d'euros el 2016

La inversió immobiliària a Catalunya registrarà un nou rècord el 2016 amb uns 2.500 milions d'euros, respecte dels 1.977 del 2015, xifra que representa un 26% més que l'any passat i molt per sobre dels 1.700 milions que es van invertir l'any 2007, en ple boom del totxo, ha explicat la directora general d'Aguirre Newman a Barcelona, Anna Gener. La consultoria afirma que la recuperació del sector es fonamenta sobretot en l'entrada massiva d'inversors internacionals, que han materialitzat el 81% de la inversió.

El mercat d'inversió el 2016 -amb un 81% de capital estranger tot i que hi ha recuperació del nacional- està protagonitzat pel segment d'oficines (860 milions, amb un descens del 2,8% després de "l'eclosió" d'operacions el 2015 per la sortida de la crisi) i centres comercials (865 milions, un 2.062% més per la venda de Diagonal Mar per 495 milions).

La inversió hotelera ha crescut un 5% fins als 364 milions -amb operacions destacades com l'Hotel Pullman per 90 milions i el Silken per 80- i el segment logístic i industrial ha augmentat un 61% fins als 144,12 milions amb l'impuls d'Amazon, l'aposta del qual per Barcelona com a centre de distribució per al sud d'Europa fa augurar un "efecte arrossegament" d'atracció d'implantació de competidors de comerç electrònic en el futur, com Zalando o Alibaba, tot i que haurà de crear-se sòl logístic perquè és molt escàs, ha indicat Gener.

Les previsions d'inversió de tancament del 2016 en el sector residencial és de 120 milions i les de locals comercials de 100 milions, amb la Diagonal en auge amb un increment de rendes del 30% en dos anys, i el carrer Fontanella amb potencial comercial incipient.

El centre de la capital catalana segueix despertant interès per a projectes de rehabilitació i canvis d'ús d'edificis d'oficines a residencial de luxe, amb un 60% de compradors estrangers que busquen una segona o tercera residència, i les noves promocions residencials també estan augmentant per al comprador local, mentre que en el lloguer estan pujant els preus per la falta d'oferta.

Previsions pel 2017
El director d'Inversions d'Aguirre Newman, Hipólito Sánchez, ha augurat que 2017 serà un any de "consolidació" de la recuperació immobiliària a Barcelona, amb creixement moderat de preus, moderació de les rendibilitats en els millors actius, demanda activa i persistència en l'escassetat de producte, i que seguirà entrant capital internacional, tot i que també hi haurà desinversions d'actius comprats els últims anys.

Així, les socimis se centraran més en la gestió de l'adquirit que en noves grans inversions com les dels dos últims anys, i els fons oportunistes "no seran protagonistes en compres el 2017 però sí en vendes" una vegada han creat valor a les compres d'exercicis anteriors.
Avui et destaquem
El més llegit