Els matemàtics no coneixen l'atur

Els formats en ciències naturals, química, física, TIC o per treballar al sector primari concentren les taxes de desocupació més baixes

Els treballadors que han rebut formació en Tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) a les Balears no tenen atur. En canvi, a Catalunya el col·lectiu que pateix menys desocupació són els qui treballen a l'Agricultura, ramaderia, pesca, silvicultura i veterinària amb una taxa del 6,23%, mentre que els llicenciats en Ciències socials, periodisme i documentació només pateixen un atur del 4,5% al País Valencià.

Aquestes són potser alguna de les dades més cridaneres extretes de l'Enquesta de Població Activa del 2016 de l'INE relatius a la influència de la formació al mercat de treball. Així, al conjunt de l'Estat, els científics, químics, físics i matemàtics pateixen la taxa de desocupació més baixa al conjunt de l'Estat espanyol, concretament del 9,68%.

L'atur a l'Arc Mediterrani
Al Principat, que l'any passat va patir de mitjana un atur del 15,72%, el col·lectiu que pateix en menys són els treballadors formats com a pagesos, ramaders, pescadors, agricultors i veterinaris, seguit dels llicenciats en Ciències naturals, química, física i matemàtiques, que només compten amb un atur del 6,35%. El podi de professionals amb la taxa més baixa a Catalunya el tanca els qui tenen formació en Mecànica, electrònica i formació tècnica; indústria i construcció, que van patir un atur del 8,65% durant l'any passat.



A les Balears –amb un atur mitjà el 2016 del 13,89%-, el podi dels sectors de formació amb menys atur el completen l'Educació, amb un 3,26% i els que compten amb formació en Ciències naturals química, física i matemàtiques amb un 5,89% d'atur. Per la seva banda, al País Valencià, que en general va tancar l'any amb un atur del 20,61%, els sectors que pateixen menys atur després dels formats en Ciències socials són també els formats per treballar al camp, ramaderia o pesca (atur del 9,21%) i, seguint la tònica, els científics, químics, físics i matemàtics, amb un atur de l'11,44%.

Així mateix, el col·lectiu de formats en TIC a Catalunya pateix un atur del 8,82% mentre que al País Valencià es dispara fins al 19,89%.

Les ciències donen feina
Els qui estan formats en el camp de les Ciències naturals, la química, la física i matemàtiques pateixen la taxa d'atur més baixa al conjunt de l'Estat espanyol, concretament del 9,68%, seguits dels treballadors que van estudiar especialitats relacionades amb la Salut i els serveis socials, que acumulen una taxa de desocupació del 10,93%.

Completa el podi de les taxes d'atur més baixes el sector de la Mecànica i l'electrònica, que té una taxa mitjana de desocupació del 13,39%, lleugerament menor que les de Ciències socials, periodisme i documentació (13,67%), Educació (13,73%) i Negocis, administració i Dret (13,87%). Les TIC ocupen el següent lloc, amb una taxa d'atur del 14,7%.

Els serveis, aturats
Per contra, les taxes d'atur més altes es concentren entre els qui han rebut una formació bàsica (25,2%); entre els situats per l'INE en sectors desconeguts (29%), i entre els treballadors del sector serveis (19,9%). La mateixa tònica es repeteix a les comunitats de l'Arc Mediterrani amb aturs galopants en aquests col·lectius amb formació general, bàsica i els sectors que l'institut estadístic categoritza com a desconeguts o no especificats.

Així doncs, el següent sector que pateix taxes d'atur més altes és el dels serveis. Al conjunt de l'Estat de mitjana es va situar el 19,94%, una taxa 3,1 dècimes més alta que la mitjana de tots els col·lectius. El mateix succeeix a Catalunya, les Illes i el País Valencià, amb aturs dels formats al sector terciari del 20%, el 18,87% i el 22,56% respectivament.

L'estacionalitat del sector serveis explica aquesta mitjana d'atur tan alta en tots els casos. Quan els contractes de temporada s'acaben, els treballadors d'aquest sector tornen a engreixar les llistes dels serveis públics d'ocupació.

Formació per la col·locació
Així mateix, les taxes d'ocupació –relació entre la població activa i les persones en edat de treballar- més elevades les acaparen a Catalunya els qui compten amb una formació relacionada amb el sector primari amb un 86,07%. Seguidament els formats en ciències i en TIC presenten una taxa d'ocupació a Catalunya del 81,5% i del 83,72%. Aquests dos col·lectius també gaudeixen d'una alta ocupació al conjunt de l'Estat, però lleugerament més baixes: del 73,39% i del 76,7%.

En aquest sentit, al conjunt de l'Estat, la població de 16 i més anys formada en TIC han presentat una taxa d'activitat -índex que mesura el nivell d'activitat en l'ocupació d'un país- que frega el 90% l'any 2016, una mica més que les persones formades en Ciències socials, periodisme i documentació (84,04%). Les taxes d'activitat més altes a les Illes Balears les han concentrat les ciències socials, l'educació i, per descomptat, les ciències, físiques i matemàtiques, totes amb un índex superiors al 85%.

A Catalunya, el podi de l'activitat se'l reparteixen també el sector primari, les TIC i, seguint la tònica, els científics. Al País Valencià aquests sectors es repeteixen en activitat excepte pels científics, que es veuen substituïts per perfils tècnics o industrials.

Per sexe, en cinc de les 12 categories del sector d'estudis analitzades la taxa d'activitat femenina va ser superior a la masculina, però tot i això, l'atur i la parcialitat encara tenen majoritàriament gènere femení.
Avui et destaquem
El més llegit