Els mercats cauen amb força amb la victòria de Trump

Les borses nord-americanes i asiàtiques, el barril de petroli i les divises reaccionen a les eleccions dels Estats Units

El candidat republicà Donald Trump ha guanyat les eleccions presidencials als Estats Units després d'una campanya que ha posat de manifest, per sobre de tot, un sentiment de dissociació total de la població cap a la classe política, gestat des de l'explosió de la crisi, prolongat amb l'ascens del moviment antigovernamental Tea Party i culminat amb la victòria del proverbial "convidat inesperat".

Trump ha arribat a aquesta fita després d'aconseguir la victòria a l'estat de Wisconsin, on s'ha imposat a la seva rival, Hillary Clinton, aconseguint una diferència que és ja insalvable i que li dóna les claus de la presidència.

Donald Trump serà el nou president dels Estats Units i els mercats ja reaccionen caient amb força a mesura que els resultats electorals avancen.

Pel que fa a les borses, després de tancar la jornada del dimarts amb una clara pujada, Wall Street es desplomava al voltant de la mitjanit hora local i els valors futurs del Dow Jones d'Industrials perdien més de 760 punts o un 4,17%. També queien amb força els futurs del S&P 500 amb una baixada del -5,01% i els de el Nasdaq amb una davallada del -5,08%.

El pes mexicà, assenyalat pels experts com un indicador del sentiment del mercat sobre les possibilitats de Trump, perdia per la seva banda al voltant d'un 12% respecte del dòlar. Durant els últims mesos, la divisa mexicana ha oscil·lat amb força en funció de les enquestes electorals nord-americanes, després que Trump prometés renegociar l'acord comercial amb el país veí.

També ha baixat el petroli de Texas, de referència a EUA, que s'ha deixat una mica més d'un 3,78% a la mitjanit després d'haver tancat el dimarts amb una lleugera pujada.

Així mateix, valors considerats refugi com l'or han pujat clarament, concretament un 4,38%, amb els operadors a la recerca de seguretat a l'espera de l'obertura d'aquest dimecres al parquet novaiorquès.

El nerviosisme ha arribat també a Àsia. El Nikkei, principal índex de referència a Japó, ha tancat la sessió amb una reculada del 5,3%, mentre que el Hang Seng, l'indicador més rellevant d'Hong Kong, ha caigut un 2,2%. A la Xina les caigudes han estat més moderades: Shanghai i Shenzen han cedit un 0,6% aquest dimecres.

Caigudes postelectorals
En els últims dies, els inversors havien apostat per les compres confiant en una victòria de la candidata demòcrata, Hillary Clinton. El dilluns Wall Street va viure la seva millor jornada en vuit mesos, amb un pujada del 2,08% del Dow Jones i d'un 2,22% al selectiu S&P 500; mentre que aquest dimarts aquests indicadors han avançat un 0,4% i un 0,38%, respectivament.

En els últims anys, independentment del resultat, els mercats han reaccionat habitualment a la baixa després de les eleccions. Així, l'any 2012, el Dow Jones va respondre amb una baixada del 2,36% a la victòria de Barack Obama, mentre que el S&P 500 va retrocedir un 2,37%. El 2008, el Dow Jones va caure un 5,05% i el S&P 500 un 5,27%.

Els analistes, a més, anticipen que en la primera part del mandat d'un nou president els mercats estan en reculada perquè qui ocupa la Casa Blanca sol aplicar les mesures més dures a l'inici de la seva gestió.

Els parquets europeus
El parquet madrileny ha obert la sessió d'aquest dimecres amb un fort descens, proper al 4%, després de la victòria de Trump a les eleccions nord-americanes. En concret, l'Ibex35 s'ha despertat aquest matí en els 8.595 punts (-3,8%).

Gamesa, BBVA i IAG han estat els valors que més han cedit en l'obertura, amb caigudes superiors al 7%, mentre que CaixaBank, Santander i Mapfre han perdut més d'un 5% i Bankia ha reculat una mica més d'un 4%.

A Europa, la victòria de Trump ha afectat les borses però menyss que el Brexit. París, Londres i Frankfurt obrien amb descensos del 3%, del 2,1% i de l'1,6%, respectivament. Paral·lelament l'euro ha guanyat posicions davant el dòlar i s'intercanvia a 1,1115.
Avui et destaquem
El més llegit