Els visionaris de Davos

El Fòrum Econòmic reuneix a la ciutat suïssa les personalitats més influents del món polític, empresarial i mediàtic que debaten sobre el futur de l'economia

D'entre la llista de personatges mediàtics o que han tingut un paper clau en el desenvolupament tecnològic, en la lluita contra les desigualtats des de camps tan distants a l'economia com ara el cinema o la investigació universitària, destaquem vuit noms rellevants dels visionaris assistents a Davos:

Kevin Spacey
- És una de les cares més conegudes del panorama serièfil del moment. Encarna el paper de Frank Underwood a House of Cards, qui després de molt lluitar, aconsegueix convertir-se en President dels Estats Units a la tercera temporada.

Malgrat aquest fil tan prim que lliga l'actor amb el panorama polític, la seva assistència al Fòrum Econòmic de Davos està justificada pel seu paper com a ambaixador de la companyia líder en ciberseguretat WISeKey. L'empresa va justificar la tria de Spacey assegurant que l'actor és una de les persones del món mediàtic que més interès i preocupació mostra per l'ús de la tecnologia.

Maria Eitel - Fundadora i CEO de la Fundació Nike. Una de les campanyes principals d'Eitel és el Girl Effect, amb la qual persegueix proporcionar recursos a les noies de més de 12 anys perquè puguin sortir del cercle de la pobresa i la desigualtat un cap deixen de ser considerades nenes.


Oprah Winfrey
– A més de ser la presentadora del programa televisiu The Oprah Winfrey Show, ostenta el títol de ser, segons la revista Forbes, l'afroamericana més rica del segle XX i una de les 100 dones més poderoses del món. El magasín Life, per la seva banda, l'ha qualificat com la dona més influent de la seva generació; mentre que el Business Week la va considerar la filantropa negra més gran dels Estats Units.

Will.i.am - William James Adams és, principalment, conegut per ser el cantant del grup The Black Eyed Peas, però el cert és que Adams també és empresari amb la companyia discogràfica A. M. Records i ha dissenyat la seva pròpia línia de roba amb la firma i.am.

Al passat Fòrum de Davos de 2015, el músic va presentar la Fundació I.Am.Angel, des d'on se centra en ajudar els joves en situacions de dificultat i fomentar l'emprenedoria a partir de la tecnologia.

Leonardo Di Caprio – Actor i etern candidat a l'Oscar. La presència del protagonista de El lobo de Wall Street  o Shutter Island a Davos pot semblar estranya. Di Caprio ha pronunciat un dels discursos més aplaudits al Fòrum Econòmic: s'ha de defensar el medi ambient. "L'aire i l'aigua neta, així com un clima que permeti viure, són un dret humà inalienable", aquesta va ser una de les frases més aplaudides pronunciades per l'actor. Di Caprio ha criticat en un dur discurs les empreses del sector del carbó i el petroli per contaminants: "Simplement no podem permetre que les empreses del carbó, petrolieres i gasistes determinin el futur de la humanitat".

Charlize Theron – Actriu i activista contra el sida, Theron va ser guardonada amb l'Oscar com a millor actriu l'any 2003 pel seu paper a Monster. Theron, ambaixadora de la pau de les Nacions Unides i fundadora de Charlize Theron Africa Outreach Project, acudeix a la trobada de Davos per donar a conèixer la seva fundació per lluitar contra el virus de la sida.

Tim Berners-Lee – L'inventor del World Wide Web el 1989. Acut a Davos per aportar idees i solucions tecnològiques i a parlar sobre el valor econòmic de la xarxa.

Jonathan Zittrain – És professor de dret i ciències computacionals a Harvard. És autor del llibre The Future of the Internet and How to Stop It, on intenta explicar l'èxit de la cultura digital i els perills d'intentar aixecar murs a dins de la propia xarxa.

Avui et destaquem
El més llegit