Empreses catalanes participen al Seafood Expo Global

El Departament d'Agricultura organitza l'expedició a una de les trobades més importants del sector

Deu empreses catalanes participen, amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en la fira Seafood Expo Global, que se celebra a Brussel·les del 21 al 23 d'abril. Es tracta d'una de les fires més importants a Europa dedicada als productes del mar, equipaments, tecnologia i processos, i punt de trobada i negoci amb els principals compradors. Lloms de tonyina Premium en atmosfera controlada, productes congelats derivats del 'Manto de Perú' (Dosidicus Gigas), peix i marisc congelat i refrigerat, i additius alimentaris, són alguns dels productes que presenten les empreses catalanes.

El Departament d'Agricultura, a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàres (PRODECA), organitza la participació de deu empreses catalanes en aquest certamen internacional dedicat als productes del mar, amb l'objectiu de donar suport a la seva tasca de comercialització exterior i posicionament internacional.

La fira Seafood Expo Global comptarà amb la presència de la directora general de Pesca i Afers Marítims del DAAM, Àngela Seira.

Es tracta del saló internacional i punt de trobada dels representants del sector dels productes del mar, i congrega anualment compradors, venedors, agents, supermercats i minoristes, que volen trobar les novetats que presenta la indústria.

En l'edició anterior, 25.000 visitants procedents de 140 països van poder conèixer els productes de les 1.635 empreses expositores de 76 països participants.

Les empreses participants són Easyfish (peix i marisc congelat), de Girona; Maresmar (peix i marisc viu, fresc, cuit, congelat i elaborat), de Barcelona; Manet Import SL (peix i marisc, congelat i fresc), de Barcelona; Morayfish (peix i marisc), també de Barcelona, que presenta com a novetat la nova linia de productes congelats derivats del 'Manto de Perú' (Dosidicus Gigas); Barrufet Congelado ( peix, cefalòpods i marisc congelat), de Barcelona; Alfrisa (peix congelat), de Barberà del Vallès (Vallès Occidental), que presenta com a novetat el llom de tonyina Premium en atmòsfera controlada; Novaterra Producciones (peix fresc), de Barberà del Vallès (Vallès Occidental); Cocedero de Mariscos (marisc refrigerat i congelat), de Barcelona; Laboratorio DPA (additius alimentaris), de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat); Laboratorio Fish & Tech (additius alimentaris), també de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat).

Innovació i noves tecnologies
Les noves tecnologies, la innovació i la qualitat del servei són protagonistes de la cadena de producció i comercialització de les empreses del sector del peix, que cerquen una diferenciació en l'eficiència de processos i en la innovació de productes per a satisfer una demanda creixent.

El sector del peix ha experimentat un augment continuat en els darrers anys, ja que el seu consum ha assolit rècords històrics arreu del món. Amb les dades des de 2010 fins a 2014, el consum mundial ha crescut un 15,8%, i entre 2013 i 2014 aquest increment ha estat del 4,8%. A més, s'espera que en els propers cinc anys el creixement mundial de consum de peix augmenti en el seu conjunt en un 26,2% (2014-2019).

Europa representa al voltant del 10% del consum mundial, amb un nombre creixent de consumidors que decideix incorporar cada vegada més peix en la seva dieta alimentària. Així, el 2014, la mitjana del consum per càpita a Europa se situava en 11,6 quilos per persona, encara lluny dels 57,4 quilos per persona i any que presenta Taiwan.

Així, el consum de productes del mar varia força entre un Estat membre i un altre. Els països del nord d'Europa prefereixen el peix processat, mentre que els del sud encara mostren preferència pels productes frescos i destinen una major part de la despesa domèstica en alimentació amb el peix. El consum dels països d'Europa Central i de l'Est està per sota de la mitjana, tot i que s'està registrant un cert augment.

A nivell mundial, Xina, Índia, Indonèsia, Japó, Corea del Sud, Rússia, Brasil, Estats Units, Taiwan i l'Estat espanyol són els 10 majors països consumidors de peix i productes del mar.

Atesa la forta competència en les prestatgeries dels comerços, els proveïdors europeus de productes del mar desenvolupen nous atractius per a capturar bona part d'aquest, i l'European Seafood Exhibition es presenta com un bon aparador mundial per a què les empreses catalanes del sector donin a conèixer els seus productes als visitants professionals, que volen trobar les novetats que presenta la indústria.
Avui et destaquem
El més llegit