El 65% de l'activitat econòmica de Menorca, paralitzada per una avaria elèctrica

Joan Groizard, director d'energia del Govern de les Balears, alerta que un sistema energètic massa centralitzat i depenent de l'exterior fa que un problema a la xarxa "afecti de forma sistèmica" a gran part de l'illa

Una tempesta ha afectat les torres elèctriques de Menorca | iStock Una tempesta ha afectat les torres elèctriques de Menorca | iStock

Les empreses de mitja Menorca no han pogut realitzar la seva activitat habitual aquest dilluns. Des del diumenge al matí els municipis d'Alaior, Es Mercadal, Es Migjorn Gran, Ferreries i Ciutadella es troben sense electricitat a causa d'un cap de fibló que ha fet caure les torres elèctriques que subministren energia a l'illa. La secretaria general de Pime Menorca, María García, ha assegurat a VIA Empresa que el 65% de l'activitat econòmica de Menorca s'ha vist paralitzada

Segons han informat des de la patronal de la petita i mitjana empresa, els empresaris i comerciants s'han queixat de la falta de subministrament energètic i de la tardança en restablir el servei. Una avaria que ha provocat que l'activitat industrial hagi estat pràcticament inexistent i que alguns comerços hagin pogut obrir "però amb les dificultats que suposa no tenir ni caixes, ni ordinadors", assenyala García.

Però què ha portat a aquesta situació d'incomunicació total? La causa principal és la configuració del sistema energètic de Menorca, que es caracteritza per dues coses: una dependència energètica dels combustibles fòssils i, per tant, de l’exterior, i un sistema molt centralitzat, amb pocs centres de generació d’energia o cables entre les illes i la Península. “Això vol dir que com més dependència, més probabilitats hi ha que si passa alguna cosa, t’afecti de forma sistèmica”, reivindica el director general d'energia i canvi climàtic del Govern de les Illes Balears, Joan Groizard.

Una de les causes per les quals Menorca s’ha vist tan afectada pel cap de fibló ha estat que l’illa només compta amb una central elèctrica a Maó, de la qual surten dues línies, una pel nord i l’altre pel sud. Però la tempesta del cap de setmana ha espatllat totes les torres elèctriques, per la qual cosa l’energia no ha pogut arribar a més de dues terceres parts de l’illa.

Groizard: "A Menorca hi ha un debat entre la instal·lació de plantes d'energies renovables i la preservació del paisatge"

Davant aquesta situació, quina podria ser la solució a aquest tipus de problemes i que ha afectat uns 38.000 clients d’Endesa i Red Eléctrica, els principals operadors energètics de Menorca? Segons Groizard, “si tinguéssim més centres de producció d’energia, i no solament les subestacions d'Es Mercadal i Ciutadella -que s’han vist afectades-, i disposéssim de petits parcs fotovoltaics o eòlics, una fallida d’aquest tipus no deixaria la població i els comerços sense gens d’electricitat”.

Aquest precisament és un dels objectius de la Llei de Canvi Climàtic que està impulsant el Govern de les Illes Balears. “El problema és que hi ha un debat entre energies renovables i la preservació del paisatge menorquí”, assenyala, ja que es necessiten grans espais de camps per instal·lar les plaques solars o els molins de vent. “No es tracta tant de si Madrid ens deixa o no avançar cap a les energies renovables o de l’impost al sol, sinó de la tasca que com a poble tenim de definir on i de quina manera podem apostar per les renovables sense destrossar el paisatge de Menorca”, apunta Goizard.

A hores d’ara s’està treballant per restablir les dues línies afectades i, mentrestant, s’estan instal·lant petits grups d’electrògens distribuïts en llocs estratègics perquè puguin abastir d’electricitat els municipis encara sense llum. Les companyies elèctriques preveuen que el servei es restableixi en les pròximes 48 hores. 

Més informació
L'any en blanc de les energies renovables
Energia: la transició impossible
Catalunya i Balears, més enllà de l'estiu
Avui et destaquem
El més llegit