Solar fotovoltaica a Torrefarrera de Som Energia
Solar fotovoltaica a Torrefarrera de Som Energia

L'energia eficient genera 16.000 milions d'euros i 28.000 llocs de treball a Catalunya

La transformació del sector energètic pot suposar una oportunitat de futur per Catalunya

Catalunya compta amb 530 empreses del sector de l'energia eficient que facturen un total de 16.000 milions d'euros i donen feina a 28.000 persones, segons un estudi del Departament d'Empresa i Coneixement i el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC).

La directora general d'Indústria, Matilde Villarroya, ha assegurat que el sector "serà clau en el trànsit cap a un model productiu més sostenible, i generarà noves oportunitats de negoci". A més, la presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, ha reclamat "implicació" de tots els governs, empreses privades, centres de recerca i ciutadans per fer un "canvi de model energètic, social i econòmic" i combatre el canvi climàtic.

"La indústria post-covid ha de sortir enfortida, i per fer-ho, hem d'incrementar la nostra competitivitat de forma sostenible", ha remarcat Villarroya.

Una oportunitat de futur

Segons l'informe, el sector compta a Catalunya amb un "ric ecosistema de recerca i desenvolupament" en l'àmbit energètic, i molts grups de recerca universitaris i centres tecnològics. A més, hi ha un "nodrit grup d'empreses que presten serveis energètics als sectors industrials i terciaris ".

El document també apunta com una "oportunitat" per les empreses existents i les start-ups la creixent digitalització del món energètic. "La fortalesa de l'ecosistema digital de Barcelona aplicat en aquest sector pot ser una avantatge competitiva en el futur", afirma la conselleria d'Empresa.

Més info: Catalunya té un problema (amb l'energia)

Reduir les emissions

El sector de l'energia eficient inclou qualsevol activitat empresarial relacionada amb la producció, distribució i venda d'energia i de serveis energètics, així com tota la seva indústria proveïdora. Es considera preferentment l'energia d'origen renovable, però no només.

El sector energètic és el responsable del 74% de les emissions (transport, edificis, processos industrials) i per això reduir-les és un dels principals objectius dels acords de París. Segons l'estudi, els costos de produir energia renovable s'han reduït entre un 70% i un 90% en una dècada i ja tenen el cost més baix que altres energies fòssils.

Aquest 2021, es preveu que la inversió en energia renovable superi al de la perforació de petroli i gas per primera vegada.

Avui et destaquem
El més llegit