Les entitats sobiranistes emplacen a una vaga general

La Taula per la Democràcia convoquen una "aturada de país" per aquest dimecres dia 3 d'octubre

El president domnium cultural Jordi Cuixart | Jordi Borràs El president domnium cultural Jordi Cuixart | Jordi Borràs

La Taula per la Democràcia, integrada pels sindicats UGT, CC.OO., les patronals Pimec, Cecot, Fapac, i les entitats sobiranistes ANC i Òmnium, entre d'altres, han convocat una vaga general per a aquest dimarts en una "aturada de país" com a resposta a les càrregues policials pel referèndum, ha anunciat Dolors Llovet (CC.OO.) en finalitzar la reunió de la taula.

Els organitzadors també han cridat patronals, sindicats, autònoms i institucions a secundar una concentració davant els llocs de treball i ajuntaments aquest dilluns a les 12 hores del migdia.

El sindicat UGT, que també forma part de la taula, decidirà aquest dilluns en assemblea si s'adhereix a la convocatòria.

En un acte massiu en plaça Catalunya, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l'ANC, Jordi Sànchez, han cridat la ciutadania a secundar l'aturada de l'activitat econòmica.

En el seu discurs aquest diumenge a la plaça Catalunya han reivindicat que després del referèndum la població ha de seguir mobilitzant-se per demostrar que "res ni ningú podrà contra les institucions catalanes ni contra les llibertats nacionals".

Cuixart ha animat la població "a no defallir en la lluita" i a continuar mobilitzant-se sense violència i amb coratge en la vaga per la qual CGT i IAC van presentar un preavís recentment.

Les organitzacions proposen la vaga general els propers dies com a resposta a la repressió exercida aquest diumenge per l'Estat. La portaveu parlamentària del partit de l'esquerra independentista, Anna Gabriel, ha fet un emplaçament també per mantenir la mobilització de cara a la vaga general que els anticapitalistes convoquen per dimarts 3. Volen que els punts de votació, "símbol i bastió defensa de la democràcia i els drets fonamentals" aquest diumenge, es converteixen ara també en "embrió" per a una vaga general, ha dit Gabriel.

"Metes de la unitat"

Ha sostingut que la població catalana "ha demostrat que és capaç de superar totes les metes des de la unitat, la cohesió social i la determinació", i ha destacat que molta gent ha sortit al carrer després de veure les actuacions policials al matí.

També s'ha mostrat convençut que pròximament es proclamarà la independència de Catalunya i ha agraït al Govern per organitzar el referèndum, a totes les persones que han col·laborat i s'han mobilitzat, als Mossos d'Esquadra i els Bombers, i als ferits per "haver donat la cara per la llibertat de Catalunya".

Entitats de la Taula

La Taula per la Democràcia està formada també per la Confavc, Ateneu Barcelonès, Casa Nostra Casa Vostra, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Comissió de la Dignitat, el Comitè Olímpic de Catalunya i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC).

També el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i el de Catalunya (CNJC), el Consell de l'Estudiantat dels Universitats Catalans (Ceucat), la Coordinadora de Castellers de Catalunya, Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas), la Fundació per la Pau, la Fundació Catalana de l'Esplai, Lafede.cat, Observatori Desc, Sos Racisme, Unió de Pagesos i Universitat de Vic (UVic), entre d'altres.

Serveis mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat també els serveis mínims per als busos de Barcelona, el Metro i FGC de la vaga del 3 d'octubre i que es podria allargar entre el 2 i el 13 d'octubre. Concretament, ha incrementat la freqüència dels busos de Barcelona, el metro i els FGC, que el dia 3 d'octubre en hores punta, de les 6.30h a les 9.30h i de les 17h a les 20h, funcionaran al 50% i la resta de temps només ho faran un 25%.

En canvi, la Generalitat manté els serveis mínims pels trens de Rodalies i Regionals, que funcionaran al 33% durant tot el dia. La resta de transports de viatgers urbans i interurbans i el servei d'autobús que uneix Barcelona amb l'aeroport del Prat funcionaran al 50%, tot i que s'haurà de garantir com a mínim un desplaçament complet d'anada i tornada.

Més informació
Com accedir a la informació prohibida de l'1-O
El Govern espanyol adverteix les cambres de comerç sobre l’1-O
¿Qué pone en un DNS?
Avui et destaquem
El més llegit