Els ERTO, els protagonistes de la campanya de la renda

Els inclosos en expedient hauran de fer la declaració si superen els 14.000 euros i la gran majoria haurà de pagar

La seu de l'Agència Tributària a Catalunya | ACN La seu de l'Agència Tributària a Catalunya | ACN

Els ERTO i els ajuts per combatre la pandèmia marcaran una campanya de la renda "singular", que s'allargarà des del 7 d'abril fins al 30 de juny. Encara que la normativa es manté igual, durant el 2020 van canviar molt les circumstàncies personals i hi haurà "moltes dades a comprovar" en l'esborrany, segons els experts. Un dels grups que hauran de vigilar més són els centenars de milers de treballadors en ERTO que hauran de fer la declaració de l'IRPF si guanyen més de 14.000 euros l'any perquè han tingut dos pagadors –l'empresa i el SEPE–. Els experts alerten que la gran majoria haurà de pagar perquè l'organisme estatal no ha practicat retenció als pagaments de l'atur i alguns, fins i tot, hauran de tributar uns diners que no han rebut.

Durant la declaració del 2020 es manté l'obligació de declarar l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) si s'han percebut més de 22.000 euros anuals bruts, també en el cas que la persona hagi perdut la vida durant un any amb molta mortalitat per culpa de la covid. Aquesta quantia baixa en picat, als 14.000 euros, si s'han cobrat de més d'un pagador que superi els 1.500 euros cadascun, com passaria si el 2020 s'hagués cobrat tant el salari habitual com prestacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

"La gran majoria d'afectats per ERTO que han percebut més de 14.000 euros els hi sortirà a pagar", avisa l'advocat d'Auren Lluís Basart. Segons el professor col·laborador de la UOC, el Govern espanyol hauria d'haver fet una excepció normativa amb aquest col·lectiu que es troba en una situació econòmica "complicada" i que ara es pot trobar amb l'"espant" d'haver d'abonar "de cop totes les retencions" derivades de la prestació, ja que el SEPE no practica retenció si no se li demana.

Pagaments indeguts als ERTO

L'Agència Tributària ha deixat clar en una nota informativa que els empleats que sàpiguen del cert quin és l'error en el pagament de l'ERTO, poden declarar la quantitat que tocaria i no la que han rebut. Els que no tinguin aquesta informació, hauran de tributar ingressos de més o de menys i fer una declaració rectificativa quan el SEPE comuniqui quin és l'import correcte. Segons Basart, el termini per a fer aquesta rectificació "és molt ampli", de quatre anys.

D'aquesta manera, entre el 7 d'abril i el 30 de juny, hi haurà persones que declarin uns diners que no han arribat mai al seu compte corrent, però que figuren a les seves dades fiscals. 

Ara bé, els treballadors afectats per ERTO podran pagar l'impost de la renda, si la declaració els surt positiva, en sis mesos sense interessos. 

Més informació
Prop de 330.000 autònoms i persones en ERTO reben l’ajut directe de la Generalitat aquest trimestre
Les empreses recuperen poc a poc els treballadors en ERTO
Avui et destaquem
El més llegit