Espanya, a la cua d'Europa a l'hora de trobar feina

Només el 37% dels espanyols confia en accedir o canviar de lloc de treball en el proper mig any

L'Estat espanyol es troba a la cua dels seus veïns europeus en expectatives de feina. Només un 37% dels treballadors espanyols confia en trobar o canviar de lloc de treball –ja sigui similar o diferent al que es tenia–, unes expectatives que se situen molt lluny de la resta de companys de Vell Continent, segons es desprèn de l'informe internacional Workmonitor elaborat per l'empresa de contractació temporal Randstad.

La tendència, a més, és a la baixa. En comparació a l'any passat, les expectatives de trobar un lloc de feina han baixat tres punts del 40% al 37%. Una estadística que es divideix entre els que esperen trobar una feina similar (40%) i els qui tenen expectatives de trobar una ocupació diferent (34%).

A baix de tot del rànquing europeu
Dels disset països inclosos al rànquing, l'Estat espanyol ocupa la última posició. Just per sobre té països com Grècia (39%), Itàlia (40,5%), França (49%) i Hongria (49,5%). A l'altre cantó de la llista, encapçalen el rànquing d'expectatives de trobar feina Turquia (73%), Noruega (72%) i Suècia (66%). La mitjana europea es fixa en el 57%.

Catalunya, per sobre de l'Estat
En el cas de Catalunya, un 41% dels treballadors espera trobar o canviar d'ocupació en els propers sis mesos, quatre punts per sobre del nivell de l'Estat. València (34%) i Galícia (37%) són les comunitats autònomes amb menys expectatives de trobar nova feina, mentre que les Illes Balears (46%) i Navarra són els territoris amb més confiança laboral.

Els homes, més confiats
Quant al gènere, les dones presenten menys expectatives de trobar nova feina (34%) en contraposició als homes (41%). Aquesta escletxa de gènere de l'Estat espanyol és menys significativa a l'àmbit europeu, on només hi ha dos punts de diferència entre dones (62%) i homes (64%).

L'impuls dels joves
Les expectatives de trobar o canviar de feina en el trobar mig any varia molt entre els joves i els més veterans. Només un de cada quatre major de 55 anys de l'Estat espanyol confia en trobar un nou lloc de treball, molt lluny dels joves d'entre 25 i 34 anys, un 46% dels quals creu que podrà trobar una nova ocupació.

Els sectors d'ocupació més optimistes
Pel que fa als sectors, el comerç i la distribució són l'activitat amb més expectatives laborals (45%) a l'Estat, just per davant dels serveis i la indústria (39%). A la cua hi ha els treballadors del sector públic, on només el 31% espera trobar o canviar de feina en el proper mig any.
Avui et destaquem
El més llegit