El mercat espanyol organitzat del gas (MIBGAS) es troba per primera vegada en un nivell "significativament més barat" que el mercat europeu de referència, el TTF holandès, a causa de la menor dependència de l'Estat dels aprovisionaments de gas procedents de Rússia.
Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), l'any passat, el diferencial de preus va convergir amb el dels principals mercats europeus, situant-se el producte D+1 en una mitjana anual d'1,19 euros el megawatt hora ( MWh), per sobre del TTF holandès. L'any va estar marcat per una demanda i uns preus molt baixos, a causa de la pandèmia, en una situació de recuperació econòmica que va impulsar la demanda i el preu del gas als mercats internacionals.
A partir d'octubre, diversos factors van començar a tensionar els mercats del gas internacionals i els preus del gas, a Espanya, van marcar màxims històrics a l'hivern del 2021-2022 (183 euros/MWh el 21 de desembre del 2021). De mitjana anual, el preu del producte D+1 a MIBGAS va ser de 47 euros/MWh, fet que suposa un increment de 37 euros/MWh en relació amb el preu mitjà de 2020 (10,25 euros/MWh, el més baix de tota la sèrie històrica), reflectint un augment en el preu mitjà anual superior al 300%.
El mercat organitzat de gas a Espanya
El mercat organitzat de gas a Espanya, operat per la societat MIBGAS, va complir el 2021 el sisè any de funcionament. El 2021, el volum total negociat a MIBGAS va ser de 68.793 gigawatts hora (GWh), aproximadament al 18% de la demanda nacional de gas, davant l'11% de l'any anterior. El volum de negociació va augmentar un 72,9% respecte del volum de negociació de l'any 2020 (39.780 GWh), i va recuperar la tendència de creixement existent abans de la pandèmia del coronavirus.
En el context europeu, el creixement més gran es va produir al mercat holandès TTF, que va incrementar el seu lideratge sobre la resta dels mercats europeus. Per contra, la negociació a l'NBP anglès va continuar disminuint per sisè any consecutiu, penalitzat pel Brexit.