L'economia espanyola creix un 0,4%

La xifra correspon al balanç del segon trimestre que ha donat a conèixer l'Institut Nacional d'Estadística

Imatge d'un centre d'operacions de Vueling | ACN Imatge d'un centre d'operacions de Vueling | ACN

Espanya ha tancat el segon trimestre de l'any amb un creixement d'un 0,4% de l'economia, tal com recullen les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Aquesta xifra queda lleugerament per sota de l'augment registrat entre els mesos de gener i març (0,5%), moment en el qual es va constatar un alentiment estretament lligat als efectes de la inflació. Pel que fa al Producte Interior Brut, aquest s'ha enfilat cap a l'1,8%.

Des de l'esclat de la pandèmia és la primera vegada que el PIB queda per sota del 2%. El mateix Institut Nacional d'Estadística ha publicat les dades d'inflació que ha repuntat quatre dècimes al juliol i s'ha situat en el 2,3% a l'Estat, segons l'organisme estatal. L'augment s'explica per la pujada del preu dels carburants, que al juliol de l'any passat van baixar, i per un menor descens del preu del vestit i el calçat, menor que el de l'any passat.

A més, també apunta a l'augment del preu dels paquets turístics, superior al de l'any passat. Per contra, destaca el descens del preu de l'electricitat del gas davant l'increment de fa un any. D'altra banda, l'INE estima una taxa de variació anual de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha sigut del 6,2%, tres dècimes més. Quant a la taxa mensual, els preus de consum van registrar una variació del 0,1% en comparació al juny, segons l'indicador avançat de l'IPC.

Després del retrocés del primer trimestre, el consum de les llars s'ha recuperat amb un creixement de l'1,6%, tres punts per sobre del registre anterior. També va créixer la despesa en consum final de les administracions públiques (+1,5%), més de dos punts per sobre dels tres mesos anteriors. La formació bruta de capital també es va enfilar dos punts fins a pujar un 3% intertrimestral. En comparació amb l'any passat, és a dir, les taxes interanuals, la despesa en consum final de les llars va pujar un 0,5% i de les administracions públiques un 3,8%.

En canvi, en aquests tres mesos s'ha enfonsat l'aportació del sector exterior fins a contribuir 0,3 punts, 2,5 menys que entre gener i març. El sector exterior ha registrat un canvi de tendència, després d'impulsar l'activitat en els últims trimestres. Així doncs, les exportacions han caigut un 4,1% en la variació trimestral. En la comparativa anual, les vendes a l'exterior han notat una desacceleració de 9,5 punts entre abril i juny, període en el qual han crescut un 0,7% interanual. Aquest alentiment es produeix pel descens d'exportacions de béns (-8,8 punts) i serveis (-11,9 punts), alhora que també ha caigut la despesa dels no residents (-17,7 punts).

Més informació
La Cambra revisa a l‘alça la previsió de creixement del PIB per al 2023 fins al 2,2%
L'FMI eleva un punt la previsió de creixement del PIB espanyol el 2023 fins al 2,5%
Brussel·les millora la previsió de creixement d'Espanya pel 2023
Avui et destaquem
El més llegit