Espanya rep els primers fons europeus

La Comissió Europea transfereix els primers 9.000 milions d'euros del pla de recuperació

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu | Europa Press La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu | Europa Press

La Comissió Europea ha transferit aquest dimarts a Espanya els primers 9.000 milions d'euros del pla de recuperació, que arriben en forma de bestreta dels gairebé 70.000 milions que el Govern ha sol·licitat en forma de transferència no reemborsable.

"El desemborsament dels fons NextGeneration EU posa avui en marxa el Pla de Recuperació i Resiliència d'Espanya. Aquest pla serà un impuls crucial per fer que el Pacte Verd sigui una realitat, digitalitzar l'economia i fer que Espanya sigui més resilient que mai", ha anunciat la cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, a Twitter.

La bestreta equival al 13% dels subsidis que ha sol·licitat el Govern de Pedro Sánchez. Encara que Espanya té assignats uns 140.000 milions entre transferències i crèdits, ara com ara únicament ha sol·licitat la part no reemborsable. També aquest dimarts, Von der Leyen ha anunciat l'arribada de 289 milions d'euros a Lituània.

Portugal va ser el primer país a rebre la transferència anticipada, en aquest cas de 2.200 milions d'euros, el 3 d'agost. Al llarg del mes, Bèlgica ha rebut 770 milions d'euros; Luxemburg, 12,1 milions; Grècia, 4.000 milions; i Itàlia, 24.900 milions.

212 reformes

El pla de recuperació espanyol, compost per 212 reformes i inversions, va rebre la llum verda de Brussel·les al juny i després va ser validat per la resta d'Estats membres en una reunió dels ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin). D'aquesta manera, Espanya ha rebut l'únic pagament que no dependrà del compliment dels objectius pactats amb les autoritats comunitàries: a partir d'ara, cada sis mesos es produïrà un nou desemborsament sempre que el Govern espanyol hagi adoptat les mesures promeses. 

En un comunicat, el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital ha recordat que els Pressupostos Generals de l'Estat d'aquest any incloïen partides per a la posada en marxa del pla de recuperació, fet pel qual ja s'han pogut executar "part dels recursos" abans que Brussel·les autoritzés el pagament de la bestreta. 

A més, el departament que dirigeix Nadia Calviño ha destacat que ja s'ha assignat i acordat la distribució de més de 7.250 milions a les comunitats autònomes per a la realització d'inversions en matèries com la transició ecològica, l'habitatge, l'educació o la sanitat. També han estat publicades fins ara 25 manifestacions d'interès relacionades amb el pla de recuperació, amb les quals s'ha mobilitzat "una alta participació", amb més de 17.500 projectes presentats en aquelles que ja estan tancades. 

Més informació
Llum verda als primers 9.000 milions d'euros dels fons europeus
Catalunya rebrà 1.023 milions d'euros dels fons Next Generation
Avui et destaquem
El més llegit