L'estalvi del sector agroalimentari català per l'acord pel Brexit

La Generalitat estima un estalvi d'uns 70 milions d'euros en aranzels i que les exportacions agroalimentàries al Regne Unit creixeran vora un 9% el 2021

El sector agroalimentari català s'estalviarà 69,34 milions d'euros en aranzels gràcies a l'acord pel Brexit | iStock El sector agroalimentari català s'estalviarà 69,34 milions d'euros en aranzels gràcies a l'acord pel Brexit | iStock

El sector agroalimentari català s'estalviarà 69,34 milions d'euros en aranzels després que la Unió Europea i el Regne Unit arribessin a un acord pel Brexit el passat 24 de desembre. Segons explica Prodeca en un comunicat –l'organisme adscrit al Departament d'Agricultura encarregat de la promoció dels productes i empreses d'aliments catalanes- el Brexit amb deal farà que les exportacions agroalimentàries catalanes al Regne Unit creixin vora un 9% el 2021, mantenint la tendència dels últims anys. Per al director de Prodeca, Ramon Sentmartí, l'acord permetrà als productors catalans "respirar alleugerits" després de mesos de "molta incertesa". "La millor notícia és que no hi ha hagut notícia", aplaudeix.

L’alimentació és el quart sector en importància de les exportacions catalanes al Regne Unit amb un 12,71% del total exportat amb 548,70 milions d'euros exportats al 2019 (el 5,14% del total exportat al món). A més, en els últims 10 anys les exportacions catalanes agroalimentàries al Regne Unit han crescut un 66,49% en volum i s’han doblat en valor (103,18%).

De fet, actualment és el sisè país de destí de les exportacions d’aliments i begudes de Catalunya, per darrera de França, Itàlia, Xina, Alemanya i Portugal. Tanmateix, Catalunya és el 19è proveïdor Mundial del Regne Unit en Alimentació i l’11è entre els països integrants de la UE. D’altra banda, al Regne Unit hi exporten 3.382 empreses catalanes (2019) de les quals 557 corresponen a les d’aliments i begudes (16,47%).

La Comissió Europea va arribar a un acord amb el Regne Unit la nit de Nadal sobre els termes de la seva futura cooperació amb la Unió Europea i la seva presidenta, Ursula von der Leyen, ja va afirmar que "ha valgut la pena lluitar per aquest pacte perquè tenim un acord just amb el Regne Unit que protegirà els interessos europeus, assegurarà la competència justa i oferirà la tan necessària predictibilitat per al es nostres comunitats pesqueres. Finalment, podem deixar el Brexit enrere i mirar cap al futur”.

Més informació
L'acord del Brexit, regal de Nadal
A 15 dies del Brexit
Avui et destaquem
El més llegit