L'Estat demanarà un préstec per pagar les pensions de desembre

La ministra Báñez assegura que les pagues als pensionistes del mes vinent es faran "puntualment"

Pla general de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i el candidat del PPC, Xavier García Albiol, en la visita a l'Escola d'Hostaleria de Barcelona Pla general de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i el candidat del PPC, Xavier García Albiol, en la visita a l'Escola d'Hostaleria de Barcelona

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha admès que el govern espanyol podria recórrer a un préstec del Tresor a la Seguretat Social per assegurar el pagament de les pensions aquest desembre. En unes declaracions als mitjans de comunicació aquest dilluns a la tarda, Báñez ha recordat que l'Estat té "diversos instruments" per afrontar el pagament de les pensions, com són les cotitzacions socials, el Fons de Reserva de la Seguretat Social, que "es va crear per situacions de necessitat", i els pressupostos generals de l'Estat, que també "hi són per això". En aquest sentit, la ministra ha reconegut que "es pot també recórrer a un préstec, com ja s'ha fet aquest 2017 i com es va fer també durant els anys 90".

"Nou de cada deu euros de les pensions a Espanya es paguen amb cotitzacions socials. Per avui i per demà, el més important és el creixement econòmic i la creació de llocs de treball a Espanya", ha argumentat la ministra, que ha assenyalat que "la Seguretat Social té un dèficit temporal per la pèrdua de tres milions i mig de llocs de feina durant la crisi".

Amb tot, Báñez ha assegurat que l'Estat pagarà les pensions "puntualment" cada mes, i que també ho farà "clarament" el proper desembre amb les dues pagues, l'ordinària i l'extraordinària de Nadal. "Vull llançar un missatge de tranquil·litat als pensionistes espanyols perquè és l'ocupació i és l'Estat, amb tots els seus mecanismes, els qui seguiran pagant les pensions". "La primera preocupació d'un govern responsable és pagar les pensions", ha sentenciat la ministra.

En aquest sentit, ha demanat "responsabilitat" a tots els grups parlamentaris presents al Pacte de Toledo per garantir que les negociacions sobre les pensions arriben "a bon port". Igualment, ha reiterat als pensionistes catalans que la "garantia" de les seves pensions és la caixa única de la Seguretat Social, que funciona amb el principi de "solidaritat". Finalment, ha apuntat que és Catalunya on el sistema de Seguretat Social "és més deficitari".

Més informació
La vuitena meravella del món de les pensions
La pensió mitjana creix un 2% a l'octubre i se situa en els 960 euros
Millora la butxaca dels pensionistes catalans
Avui et destaquem
El més llegit