• Economia
  • Estats Units innova, Europa regula i nosaltres ho compliquem més

Estats Units innova, Europa regula i nosaltres ho compliquem més

El cost de la burocràcia és una llosa silenciosa que mina la productivitat i la moral de les empreses, especialment les pimes

Acord de la societat civil per la reforma de l'administració | Cambra de Barcelona
Acord de la societat civil per la reforma de l'administració | Cambra de Barcelona
Barcelona
28 de Novembre de 2024
Act. 28 de Novembre de 2024

En un entorn empresarial cada cop més competitiu i complex, el cost de la burocràcia és una llosa silenciosa que mina la productivitat i la moral de les empreses, especialment les pimes. Més enllà de les despeses directes que impliquen els tràmits administratius, existeix un cost ocult en forma de temps perdut, recursos desaprofitats i oportunitats no materialitzades. En un estudi de la Cambra de Comerç de Lleida es va analitzar els motius pels quals 428 empreses van abandonar Lleida. La conclusió: les empreses marxen pels problemes burocràtics i fiscals que tenen a Catalunya. La majoria d’aquestes empreses han marxat a l’Aragó.

 

El darrer informe de l’Observatori de la Pime de Catalunya de Pimec s’afegeix als que s’han publicat en els darrers anys i posa negre sobre blanc el que ens passa:

Temps perdut i recursos malbaratats: Les empreses dediquen una mitjana de 41 hores mensuals a gestions administratives i de compliment normatiu. Aquest temps, que podria destinar-se a activitats de més valor afegit com la innovació o la captació de nous clients, es perd en tràmits que sovint són redundants. De fet, més del 70% de les empreses han de presentar documentació que l’Administració ja té, cosa que no només genera frustració sinó també ineficiència. Aquesta situació és especialment gravosa per a les pimes, que sovint no tenen prou personal dedicat exclusivament a tasques administratives i han de recórrer a externalitzacions costoses. Això incrementa el cost total associat a la burocràcia, reduint la seva competitivitat.

 

Més del 70% de les empreses han de presentar documentació que l’Administració ja té, cosa que no només genera frustració sinó també ineficiència

Tràmits lents i costosos: Les dades comparatives internacionals del Banc Mundial situen Espanya per sota de la majoria de països en termes d’eficiència administrativa. Vegem alguns exemples:

Per crear una empresa, es requereixen 7 tràmits i 12,5 dies, amb un cost equivalent al 3,9% de la renda per càpita anual

Aquests retards i costos superiors dificulten la competitivitat de les empreses, que sovint han de competir amb rivals que no pateixen aquest tipus de càrregues.

Propostes per reduir el cost de la burocràcia: A més, l’informe de l’Observatori de la Pime de Pimec proposa un total de 54 mesures concretes per reduir la càrrega administrativa i millorar l’eficiència. La majoria conflueixen en tres línies clares d’actuació:

  • Revisió estructural de les normatives: Simplificar les normatives, eliminar redundàncies i contradiccions, i assegurar una coordinació efectiva entre administracions podria estalviar temps i costos a les empreses.
  • Digitalització real i simplificació de tràmits: Tot i que les eines digitals han millorat algunes àrees, encara existeix una bretxa significativa entre el potencial i la realitat. Un procés de digitalització complet, amb finestreta única que elimini la duplicació de documentació i acceleri els temps de resposta, és imprescindible.
  • Administració proactiva i empàtica: Es tracta d’actuar com una aliada de les empreses, anticipant-se a les seves necessitats i facilitant el seu creixement. A l’Aragó, per exemple, es destina un treballador públic a cada empresa que vol establir-se, oferint suport actiu en tràmits i coordinació. Aquest model, molt diferent del “Torni vostè demà” de Mariano José de Larra, elimina barreres i genera confiança. Adoptar aquest enfocament a Catalunya seria clau per frenar la pèrdua d’empreses, atraure noves inversions i impulsar la competitivitat del territori.
Antoni Cañete i Oriol Amat durant la presentació del'estudi
Antoni Cañete i Oriol Amat durant la presentació de l'estudi "Burocràcia i competitivitat empresarial: Diagnòstic i propostes" | Pimec

I ahir mateix, el Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) va proposar mesures urgents per corregir l’excés de normatives, incrementar la professionalització dels càrrecs públics, avaluar les polítiques públiques amb rigor, millorar la seguretat jurídica dels treballadors públics i assegurar un govern més transparent i eficient. El FERA també emfatitza la importància d’un compromís polític ferm per transformar l’administració en un model competitiu i eficaç per afrontar els reptes del segle XXI.

Cal prendre mesures urgents per transformar l’Administració Pública en un aliat del teixit empresarial

Sovint sentim: "Estat Units innova, Xina fabrica i Europa regula" i podem afegir "Espanya ho complica i Catalunya ho complica encara més". El cost ocult de la burocràcia no només afecta les finances de les empreses, sinó que limita la seva capacitat d’innovació i creixement. En un context global on cada segon compta, cal prendre mesures urgents per transformar l’Administració Pública en un aliat del teixit empresarial. És hora de passar a l’acció i centrar-se en allò que realment importa: crear valor, generar ocupació i competir amb èxit.