L'estratègia dels doctors

L'economia queda eclipsada per una nova candidatura a l'Ajuntament, els candidats a la Generalitat i les injúries a la Corona

Clara Ponsatí, Jordi Graupera i Elsa Artadi, els doctors del procés Clara Ponsatí, Jordi Graupera i Elsa Artadi, els doctors del procés

Aquesta setmana ha estat, sens dubte, una de les més intenses dels darrers mesos, ja que ha anat carregada d'esdeveniments importants que sí que tenen influència en l'estratègia a llarg termini de les parts que intervenen en el conflicte polític existent a Catalunya. L'estratègia de tres doctors ha aparegut en escena i les seves decisions seran clau per al futur del país. Abans, però, parlem d'economia:

L'economia, en segon pla

Aquesta setmana ha estat tan intensa que l'economia ha quedat totalment relegada a un segon pla i és per aquest motiu que no els en parlaré en profunditat excepte per dir que el PIB real català va créixer un 3,4% l'any 2017. El més destacat és que la demanda externa segueix contribuint positivament al creixement econòmic malgrat que és cert que ha perdut una mica de força envers el 2016. A mesura que la taxa d'atur baixi i el crèdit bancari acceleri serà més difícil mantenir l'aportació positiva del saldo exterior per tant podria ser bona idea començar a fer superàvits públics marcats que moderin el consum privat i deixin espai a les empreses per exportar una proporció més elevada de la producció. En aquest sentit, el Govern d'Espanya ha explicat que Catalunya ha fet un dèficit del -0,58% enfront del -0,6% de l'objectiu i per tant fer superàvits no suposa un esforç important.

Jordi Graupera presenta la seva candidatura a l'alcaldia de Barcelona

Un independentista a l'Ajuntament de Barcelona

Divendres passat el Doctor en Filosofia per la New School for Social Research de Noya York -la millor universitat del món de la disciplina- Jordi Graupera va donar el tret de sortida de la carrera per l'alcaldia de Barcelona a l'anunciar una conferència pel dia 20 d'aquest mes al Teatre Victòria -s'han inscrit més de 3.000 persones-. Ningú sap del cert quina és la seva estratègia però alguns mitjans han explicat que la seva proposta base són unes primàries dins de l'independentisme a les que es presentaria, el que sens dubte proporcionaria transparència i inclusió al sistema polític català; no cal que els expliqui quina imatge tenen els ciutadans sobre els processos de primàries que s'han fet fins ara ni l'opinió que li mereix a la població el fet de remenar cireres i designar candidats des d'un despatx.

Nomenar Turull candidat implica que Elsa Artadi acabarà essent Presidenta abans o després

El rellotje de la investidura

La sessió d'investidura que s'havia de produir dilluns fou suspesa després que el jutge Pablo Llarena no autoritzés al candidat de JxC, Jordi Sánchez, assistir al Ple del Parlament, cosa que significa que el rellotge per anar a noves eleccions encara no s'ha activat. És incert a hores d'ara quina serà l'estratègia del bloc independentista, si tornar a Carles Puigdemont per esmenar l'errada de la qual els parlava la setmana passada, insistir amb Sánchez o canviar de candidat essent Jordi Turull qui té més possibilitats. Però sospito que la CUP també faria abstenció donada la seva proximitat amb la cúpula dels exconvergents. Això deixaria un altre cop en minoria al bloc independentista al Parlament, ja que Comín i Puigdemont no poden votar a hores d'ara. Nomenar un altre candidat és rellevant o no per saber quina és l'estratègia que tria Puigdemont: nomenar Turull candidat implica que Elsa Artadi acabarà essent Presidenta abans o després; en aquest sentit el Partit Popular ha avisat que l'acord entre JxC i ERC de la setmana passada implica que els consellers alliberats tornarien a presó si es posa en pràctica. Insistir amb Sánchez i/o Puigdemont implica no posar en marxa el rellotge i pressionar Moncloa, ja que no hi haurà Pressupost mentre el 155 estigui vigent.

Espanya, lluny d'Europa

La sentència publicada dilluns pel Tribunal Europeu de Drets Humans que allibera de condemna els condemnats per injúries a la Corona després que aquests cremessin retrats del Monarca és un cop dur per a l'estratègia de Moncloa d'utilitzar l'Imperi de la Llei contra el bloc independentista. Paral·lelament, Amnistia Internacional ha iniciat una campanya per defensar la Llibertat d'Expressió a Espanya perquè l'organització considera que aquesta està en perill. 

Cada dia que passa Espanya està una mica més aïllada de la resta d'Europa

L'estratègia del president del Govern central, Mariano Rajoy, queda molt en dubte després d'aquesta setmana, en la que també hem sabut que Suïssa ha autoritzat Puigdemont a viatjar al país helvètic a donar unes conferències. L'estratègia dilatòria del President del Parlament, Roger Torrent, comença a donar bons fruits al bloc independentista. Els empresaris espanyols comencen a exigir pressupost a Espanya alhora que cada dia que passa Espanya està una mica més aïllada de la resta d'Europa -com demostra el SelmayrGate d'aquesta setmana- alhora que Clara Ponsatí ha tornat a treballar a Escòcia i els viatges del President Puigdemont per Europa cada vegada són més freqüents.

Tres doctors

Les eleccions a l'ANC d'aquest cap de setmana i els registres de la Guàrdia Civil a Palau i Òmnium marcaran el futur més immediat, però recordin que això és una carrera de fons i que allò que avui sembla dolent demà pot ser bo. Un pensament tinc al cap des de fa uns dies. Primer la Doctora Ponsatí va fer el pas acceptant la Conselleria d'Educació, després la Doctora Artadi apareix recurrentment com presidenciable i ara el Doctor Graupera fa un pas endavant a Barcelona. Aparentment l'elit intel·lectual catalana ha decidit que vol prendre el control del conflicte el que sens dubte és quelcom a celebrar, però està per veure si són fenòmens aïllats o la tendència s'accentuarà les pròximes setmanes. La Setmana Santa és aviat i això és rellevant perquè la pressió mediàtica és menor el que implica que són dies perfectes per a la reflexió i la presa de decisions. Veurem més Doctors fent passes endavant? No tinc resposta per a la pregunta però sens dubte si això passa, Rajoy tindrà un motiu més per començar a preocupar-se seriosament, ja que només així el bloc independentista tindrà una estratègia sòlida a llarg termini. Des d'aquestes línies només puc fer que animar a tots aquells que fan del coneixement la seva professió que facin un pas endavant independentment de quina sigui la seva identitat nacional, la seva ideologia o la seva opinió.

Més informació
Torrent, aprengui alemany
Suïssa, la (bona) elecció de Gabriel
La febre del sud d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit