L'expectativa d'inflació augmenta entre els consumidors, segons el BCE

Una enquesta de la institució apunta que els consumidors preveuen un descens de l'increment dels ingressos

Una dona comprant en un supermercat de Barcelona | ACN Una dona comprant en un supermercat de Barcelona | ACN

L'expectativa sobre la inflació entre els consumidors europeus ha augmentat durant el mes de juliol, segons el resultat d'una enquesta feta pel Banc Central Europeu (BCE). Els enquestats afirmen que, en els últims 12 mesos, els preus han repuntat un 7,9%, per sobre del 7,2% anotat al juliol. Les expectatives d'inflació per al pròxim any continuen per sota i s'han situat estables en el 5%.

Els consumidors sí han modificat les seves expectatives sobre la inflació en tres anys, que situen en el 3%, dues dècimes més que l'esperada al juny. Les expectatives de creixement econòmic pels pròxims 12 mesos han caigut fins al -1,9%, sis dècimes menys que la registrada al juny i la seva xifra més baixa des del novembre del 2020.

Sobre els ingressos, els consumidors esperen que augmentin un 0,8% el pròxim any, una dècima menys que les seves expectatives del juny. Així, es posa fi al ritme ascendent que havia tingut l'índex des del març. "El descens de les expectatives de creixement dels ingressos es va concentrar en els enquestats d'ingressos mitjans, mentre que els enquestats amb ingressos més alts han augmentat les seves expectatives de creixement", puntualitza el BCE.

Sobre l'ocupació, els consumidors europeus preveuen un atur del 12% els pròxims 12 mesos, el seu nivell més elevat des del setembre de 2021. Respecte al preu de l'habitatge, els consumidors van tornar a rebaixar lleugerament les seves expectatives fins al 3,2% els pròxims 12 mesos.

Avui et destaquem
El més llegit