Les exportacions cauen a l'agost i les importacions creixen

El saldo comercial dels vuit primers mesos de l'any és negatiu, de -13.372,2 milions d'euros

Un vaixell en el moll de càrrega del port de Barcelona | iStock Un vaixell en el moll de càrrega del port de Barcelona | iStock

Les exportacions han caigut un 4,7% a l'agost en comparació al mateix mes de l'any passat. Tot i el descens, les vendes a l'exterior de Catalunya representen un 24,6% del total de l'Estat, amb un valor de 4.788,9 milions d'euros. La reducció de l'agost ha afectat l'acumulat de l'any, que encara es manté en positiu. En els vuit primers mesos de l'any, s'han fet exportacions per 48.996 milions d'euros, el que suposa un creixement d'un 2,1%. Això representa un 25,5% del conjunt de l'Estat. 

Segons les dades que ha publicat el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el sector dels productes químics va ser el que més quota va concentrar, amb 1.338 milions d'euros. El segueixen l'alimentació, begudes i tabac, que s'han venut a l'exterior amb un valor de 869,5 milions i els béns d'equip (842,9 milions). 

Més info: La química torna a enlairar les exportacions a Catalunya

Les xifres de tot l'Estat mostren un augment més moderat de les exportacions entre gener i agost, d'un 1,1%. El seu valor ha estat de 192.131 milions d'euros, que ha marcat un màxim històric acumulat en aquest període. Per províncies, les exportacions de Barcelona, Girona i Tarragona van augmentar un 1,2%, un 6% i un 6,7% respectivament. En canvi, les vendes a països estrangers de Lleida van disminuir un 2,1%. 

Les importacions creixen

D'altra banda, les importacions han registrat un creixement durant el mes d'agost, d'un 5,1%, amb un valor de 6.739,6 milions d'euros. Les compres de Catalunya a l'exterior també representen una part important del total de l'Estat, un 28,8% concretament. En l'acumulat de gener a agost, les importacions han augmentat un 4,2%, fins arribar als 62.368,7 milions. Amb aquestes xifres, el saldo comercial català dels primers vuit mesos del 2019 ha estat negatiu, de -13.372,2 milions d'euros.  

L'evolució de les importacions en el conjunt de l'Estat ha estat molt similar que la de les vendes a l'exterior, amb un increment d'un 1,2%. Amb un valor de 213.314 milions d'euros, l'Estat espanyol també ha registrat un dèficit comercial en els vuit primers mesos de l'any. En aquest cas, ha estat de 21.183 milions d'euros.  

Més informació
Les exportacions catalanes baten un nou rècord el 2018
L'automòbil fa caure un 1,4% les exportacions
Els productes farmacèutics eleven un 5,6% les exportacions d'alta tecnologia
Avui et destaquem
El més llegit