Feina d’estiu, esperança d’hivern

L’ocupació en període estival acumula diversos anys de creixement consolidant-se per als aturats com una època d’oportunitats per reincorporar-se al mercat

Aquest estiu se signaran 256.000 contractes a Catalunya Aquest estiu se signaran 256.000 contractes a Catalunya

No tothom espera els mesos de juliol i agost amb la il·lusió de poder treure fum al seu compte d’Instagram exhibint com de bé s’ho passa de viatge durant les vacances. Per a molta gent els mesos d’estiu són dies de molta feina, els que genera l’esperança de poder reincorporar-se al mercat laboral. I és que un any més els contractes de feina a Catalunya tornen a créixer aquest estiu. Segons dades d’Adecco, fins a 256.000 catalans en signaran un aquests mesos, un 14% més que durant el 2016.

Creixement sostingut

Les dades d’Eurostat han mostrat aquest dilluns que Espanya ha aconseguit baixar dels quatre milions d’aturats per primer cop des del 2009. Un indicador que coincideix amb les xifres d’ocupació en època estival, que mostren una clara tendència a l’alça. Només els darrers tres anys, l’augment de les oportunitats laborals durant els mesos de calor ha estat així de contundent. Per la directora de la delegació d'Adecco a Barcelona, Sonia Jiménez, "l'economia s'està reactivant i les empreses que abans intentaven mantenir el nivell de feina amb el personal que quedava a l'estiu; ara amb més volum de feina reforcen la plantilla".

 

 

 

Per províncies, les quatre demarcacions catalanes han seguit una tendència similar amb tres anys seguits d’augment de l’ocupació durant l’estiu. Tot i així, destaca especialment el cas de Lleida, on les feines d’estiu pràcticament s’han duplicat des del 2015 a enguany.

 

 

 

Tot i així, com és evident, Barcelona segueix sent la província catalana que més oportunitats de feina crearà aquest estiu i ja frega les 200.000. Al seu darrere Tarragona li pren l’habitual segona posició a Girona mentre Lleida recupera terreny i ja gairebé les atrapa.

mapa ocupacio estiu

No només treballen els joves

Tot i que el perfil més habitual dels treballadors d’estiu segueix sent el del jove que busca un primer contacte amb el mercat o uns ingressos extra; el cert és que cada cop més juliol i agost també estan en el punt de mira d’altres persones. Els aturats de llarga durada o les mestresses de casa "posen més èmfasi en la recerca de feina en aquesta època. Al llarg de l'any troben més dificultats perquè no hi ha tantes oportunitats al mercat i les que hi ha potser no s'ajusten al seu perfil", diu Jiménez. A més, afegeix, "a l'estiu en molts casos es valora més la part competencial que la tècnica". Així doncs, la feina d'estiu "pot ser una oportunitat o, almenys, una font d'ingressos". 

Jiménez: "A l'estiu en molts casos es valora més la part competencial que la tècnica"

El motiu cal buscar-lo en l’inici de la remuntada econòmica, que permet a aquests col·lectius entreveure més oportunitats de convertir una feina d’estiu en un contracte estable. L’augment de les ofertes a l’estiu és una magnífica oportunitat per tornar a treure el cap al mercat amb l’esperança de demostrar unes aptituds que mereixin allargar l’estada en un teixit empresarial alliberat de l’amenaça de la recessió. "Una part molt important d'incorporacions a l'època estival són merament temporals, però a vegades allò que havia de ser un reforç puntual per l'acumulació de tasques o per donar suport mentre alguns companys són de vacances; passa a ser una oportunitat real", insisteix Jiménez.

El turisme segueix estirant l’ocupació

Agradi o no, el turisme segueix sent l’estrella de la contractació estival. Catalunya segueix acumulant rècords de visites i l’ocupació hi va al darrere. Cuiners i cambrers en l’hostaleria o dependents en el comerç tornen a ser llocs de treball molt oferts aquest estiu.

La província de Lleida pràcticament ha duplicat les ofertes de feina estival del 2015 a enguany

Ara bé, el sector industrial també se suma a la contractació. La recuperació dels balanços a moltes empreses permet cobrir les vacances dels habituals amb nous contractes, a diferència del que ha passat en anys de crisi. Una tendència de la qual es beneficien especialment les províncies de Girona, Tarragona i Lleida. Segons Jiménez, aquest fet s'explica en bona part perquè "empreses que abans no invertien ara estan donant l'oportunitat de provar i veure si això es transforma en més negoci".

Més informació
Bon Preu contracta 450 treballadors per l’estiu
Comencen les rebaixes (avançades) d’estiu
Seur contractarà 160 treballadors a Catalunya per la campanya d’estiu
Avui et destaquem
El més llegit